Halepová už se letos na kurtech neobjeví. Po plastice zavzpomínala na nedávný kolaps

- Filip Lefenda

Devátá hráčka žebříčku WTA Simona Halepová už do letošní sezony nezasáhne. Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová šampionka v pondělí informovala o podrobené operaci nosu a nucené několikatýdenní přestávce. Jen o tři dny později třicetiletá Rumunka upřesnila, že letos už se na kurty vrátit nestihne.

„Už nějakou dobu jsem trpěla problémy s mým nosem, které se zhoršily během léta, hlavně na turnaji ve Washingtonu. Bylo pro mě těžké dýchat. V noci jsem měla dokonce zcela ucpaný nos,“ informovala zkraje týdne na svých sociálních sítích Halepová.

Poté, co se svěřila do rukou odborníka Daniela Popescua, avizovala několikatýdenní odpočinek. Nyní je ovšem jisté, že se do akce v letošním roce nevrátí. Mimo jiné tak přijde o teoretickou možnost startu na závěrečném Turnaji mistryň, jenž se letos premiérově uskuteční v americkém Fort Worthu.

„Sezona 2022 pro mě skončila. Byl to úžasný rok. Uvidíme se na kurtu v roce 2023. Cítím, že toho stále mohu dost předvést. Pořád mám své cíle,“ napsala Halepová na závěr dlouhého příspěvku na sociálních sítích.

Zmiňuje se v něm rovněž o mimořádně složitém období, kterým si prošla v první polovině roku. „V únoru jsem byla velmi blízko rozhodnutí skončit s tenisem. Už jsem nevěřila tomu, že mám sílu vrátit se do elitní desítky. Prošla jsem si spoustou úzkostlivých momentů a myslela si, že je čas vše utnout,“ zavzpomínala vítězka dvou letošních turnajů.

„Měla jsem to štěstí dostat se do akademie Patricka Mouratogloua. Znovu jsem nalezla vášeň pro tenis. Byla jsem zcela otevřená všemu, co mi říkal a dělala to naplno. Cíl byl naprosto jasný: dostat se do roka zpět do top 10 žebříčku. Věřila jsem Patrickovi na 100 procent a rozhodla se učinit změny v týmu. Šla jsem za svým cílem naplno. Bylo to velmi těžké období. Kladla jsem na sebe tlak, který se ještě o to více zvýšil tím, že jsem měla po svém boku toho nejlepšího trenéra,“ popsala rodačka z Constanty.

Vysoké nároky vyvrcholily na květnovém Roland Garros. Halepová vypadla na pařížském grandslamu už ve druhém kole a prošla si panickou atakou. „Cítila jsem, že bych měla hrát dobře a zúročit naši práci. Neunesla jsem tlak a zhroutila se. Dohodli jsme se s trenérem, že se mnou bude mít v příštích šesti měsících trpělivost a já budu hrát bez jakýchkoliv očekávání. Souhlasil se mnou a podpořil mě,“ pokračovala Halepová, která rázem začala hrát svůj nejlepší tenis.

Na Wimbledonu došla do semifinále, v němž nestačila až na pozdější šampionku Kazašku Rybakinovou. V Torontu pak vyhrála prestižní podnik kategorie WTA 1000. „Rázem jsem byla za pouhé dva měsíce zpátky v top 10. Cíl byl splněn,“ mohla si konečně oddechnout.