US Open: Lindy Fruhvirtová s Noskovou v kvalifikaci postupují, po velkém obratu jde dál i Svrčina

- Redakce

Kvalifikace grandslamového US Open v úterý odstartovala první várkou zápasů úvodního kola. V Národním tenisovém centru Billie Jean Kingové se představilo celkem pět českých zástupců. Turnajová debutantka Linda Fruhvirtová přehrála ve dvou setech Švýcarku Ylenu In-Albonovou. Na stejném dvorci následně přehrála bez ztráty setu i Linda Nosková Polku Katarzynu Kawaovou. Manko setu a brejku dokázal při své premiéře zlikvidovat Dalibor Svrčina, jenž otočil ve třech dějstvích souboj s Francouzem Laurentem Lokolim. Kvalifikace naopak skončila pro Jonáše Forejtka a Jesiku Malečkovou.

L. Fruhvirtová na US Open skolila In-Albonovou
Teenagerka Linda Fruhvirtová (158.) se při své premiéře v kvalifikaci dospělých na US Open dočkala výhry, když v úvodním kole přehrála Švýcarku Ylenu In-Albonovou (133.) po hodině a 23 minutách dvakrát 6:3.

Sedmnáctiletá česká naděje si v prvním setu připsala jediný brejk ve čtvrté hře, sama byla na podání stoprocentní. Ve druhém dějství sice Fruhvirtová ztratila náskok 2:0, dalšími dvěma úspěchy na returnu si ale zajistila postup do druhého kola kvalifikace amerického grandslamu.

„Pocity jsou skvělé, úvodní zápasy vždy bývají záludné. Byl to můj po delší době první zápas na betonu, takže jsem ráda, že jsem to takhle zvládla,“ nechala se slyšet v rozhovoru pro Tenisový svět.

Malečková v kvalifikaci US Open neuspěla
Ani na šestý pokus se Jesika Malečková (210.) nedočkala své premiérové výhry v grandslamové kvalifikaci. Osmadvacetiletá Češka nestačila v prvním kole kvalifikace US Open, kde startovala po šestileté odmlce, na favorizovanou Ukrajinku Katerynu Baindlovou (136.) po hodině a 35 minutách dvakrát 4:6. Utkání bylo bohaté na ztracená podání, Baindlová rozhodla o svém úspěchu v obou setech vždy brejkem v závěrečném gemu.

„Samozřejmě mě to mrzí, každá prohra bolí. Kateryna dělala méně chyb, lépe podávala. To byl hlavní rozdíl v dnešním zápase. Bojovala jsem o každý míč, snažila jsem se podat maximum. Bohužel to nevyšlo,“ smutnila Malečková po zápase.

Nosková potvrdila na US Open roli favoritky
Linda Nosková (87.) svou premiéru ve Flushing Meadows zvládla na jedničku. V prvním kole kvalifikace US Open porazila Polku Katarzynu Kawaovou (163.), a to za hodinu a devatenáct minut po setech 6:1 a 7:6(2).

Favorizovaná Češka si utkání zkomplikovala ve druhé sadě, když po brejku na 3:2 své podání okamžitě ztratila. Naštěstí další zaváhání nepřišlo, sedmnáctiletá tenistka si pohlídala tiebreak a mohla se těšit z postupu do další fáze kvalifikace amerického grandslamu, ve které narazí na Kanaďanku Eugenii Bouchardovou (-), někdejší finalistku Wimbledonu.

„Byl to dobrý zápas, hlavně tedy první set. V tom druhém servisu přitvrdila, šel jí servis. Měla jsem šance, které jsem nevyužila. Kdybych vyhrála gem za stavu 3:2, podstatně bych si utkání usnadnila,“ okomentovala klání česká tenistka.

Forejtek ve Flushing Meadows dohrál
Stejně jako před necelými dvěma týdny, i tentokrát Jonáš Forejtek (223.) nestačil na Itala Riccarda Bonadia (189.). V 1. kole kvalifikace US Open mu podlehl po dvou hodinách a desíti minutách po setech 4:6, 6:4 a 3:6.

Úvodní sada nabídla kvalitní servis obou hráčů, k vidění byl jen jeden brejkbol, a to v první hře setu. Druhé dějství rozhodl desátý gem, jenž český tenista ovládl přes čistou hru. Opravdovou divočinu přinesl rozhodující set, ve kterém měli tenisté dohromady hned sedmnáct brejkbolů. Bonadio si servis držel, naopak Forejtek dvakrát o podání přišel, a tak jeho dospělácká premiéra na US Open skončila hned v úvodním kole.

Svrčina po obratu postupuje
Dalibor Svrčina (218.) svou premiéru v kvalifikaci seniorského US Open zvládl. Devatenáctiletý Čech sice nezačal v New Yorku dobře, když v souboji s lehce favorizovaným Laurentem Lokolim (213.) z Francie uhrál v první sadě pouze jediný gem a v té druhé ztrácel za stavu 2:3 brejk, po velkém obratu ale nakonec zvítězil 1:6, 6:4 a 6:2.

Dalším soupeřem ostravského rodáka bude Dennis Novak (137.) z Rakouska.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
JONÁŠ FOREJTEK (223.) – Riccardo Bonadio (ITA, 189.) 4:6, 6:4, 3:6
DALIBOR SVRČINA (218.) – Laurent Lokoli (FRA, 213.) 1:6, 6:4, 6:2

1. kolo kvalifikace žen
JESIKA MALEČKOVÁ (210.) – Kateryna Baindlová (UKR, 136.) 4:6, 4:6
LINDA FRUHVIRTOVÁ (158.) – Ylena In-Albonová (SUI, 133.) 6:3, 6:3
LINDA NOSKOVÁ (87.) – Katarzyna Kawaová (POL, 163.) 6:1, 7:6(2)

Kompletní program kvalifikace US Open naleznete zde.