Zverev se učí chodit bez opory. Start na US Open je nejistý

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev konečně sundal mohutnou ochrannou ortézu. Po vážném zranění na Roland Garros a červnové operaci, se Zverevovi konečně povedlo ve své rehabilitaci pokročit. S pokroky se svěřil na svém Instagramu.

Červnové Zverevovo zranění vypadalo opravdu děsivě. V semifinále francouzského grandslamu proti Rafaelu Nadalovi si Němec zvrtnul kotník a opouštěl kurt se slzami na krajíčku. Stejně ošklivě, tak jako vypadal jeho pád, vypadala i následná diagnóza. Vyšetření totiž odhalilo, že Zverev má přetržené všechny tři postranní vazy v pravém kotníku.

Pětadvacetiletý tenista se kvůli tomu nevyhnul operaci. Celý první měsíc dlouhé rehabilitace přitom nosil mohutnou ochrannou botu, která mu fixovala kotník a sahala až takřka ke kolenu. Při chůzi si také musel pomáhat berlemi.

Světová dvojka v posledních dnech i přes tyto komplikace dřela v posilovně, aby nabírala sílu a kondici. Zverev dokonce i s ortézou sednul na rotoped a tvrdě na sobě makal. Klíčové však pro něj byly až chvíle, kdy mu ochrannou botu sundali a nechali jej zatížit operovaný kotník naplno.

S prvními krůčky, respektive prvními kroky bez jakékoliv opory (fixace ochrannou botou, berle, atd.), se svěřil na svém Instagramu. „Alexander Zverev, verze 2.0,“ připsal k tomu a přidal emotikon robota. Narážel tím na svou trochu neohrabanou chůzi, která je ale měsíc od operace velkým úspěchem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Alexander Zverev (@alexzverev123)

Přestože k většímu zatížení v podobě plného tenisového tréninku má Zverev ještě daleko, své fanoušky, kterých na Instagramu má 1,8 milionu, prvními kroky bez opory velmi potěšil. Pomalu se také začalo spekulovat, kdy by se německá hvězda mohla vrátit na kurty.

Jakmile Zverev dokáže zatížit pravou nohu při standardní chůzi, pomalu přejde k poklusu a běhání. Až pak vůbec může pomýšlet na trénink na kurtu, přičemž jeho tělo bude zpočátku limitováno strachem provádět klasické tenisové manévry. Vždyť ke zranění došlo při rutinním dobíhání míčku.

Pomalu se tak zdá být velmi pravděpodobné, že Zverev bude muset po Wimbledonu vynechat i US Open. Teoreticky by sice měl mít před US Open za sebou veškeré procedury s návratem k plnému tréninkovému zatížení, ale riskovat případné další zranění kvůli nedostatečné přípravě mu zajisté členové jeho týmu rozmluví.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Alexander Zverev (@alexzverev123)

Druhou možností je, že jeho rehabilitace nyní nabere až téměř zázračnou rychlost. U přetrženého postranního vazu v kotníku se doba léčby odhaduje na dva měsíce, zkraje srpna by tak měl být Zverev plně vyléčen a připraven se vrátit k plnohodnotnému tréninku. Nesmí se ovšem zapomenout, že Němec měl přetržené hned tři vazy.

O to složitější tedy pro něj návrat bude.