Britové rozhodli! Murray je nejlepším sportovcem historie

- Jan Vojkůvka

Britský deník The Telegraph uspořádal velkou anketu, v níž Britové rozhodovali o největší sportovní osobnosti všech dob a shodli se na jménu Andyho Murrayho, který nejen, že prožívá nejlepší období kariéry, ale zároveň dosahuje úspěchů, které se britským tenistům dosáhnout nepodařilo.

I z tohoto hlediska není divu, že Andy Murray byl jediným tenistou v nejlepší padesátce sportovců. Telegraph se rozhodl pojmout anketu velmi profesionálně a stanovil nekompromisní pravidla, že hlasovat mohou pouze uživatelé, kteří si internetový deník předplácí. Kromě více než 7 000 předplatitelů hlasovali také sportovní redaktoři deníku a 13 sportovních expertů, mezi nimiž figurovali, mj., Ryan Giggs, Michael Vaughan, Denise Lewis, Alec Stewart či Darren Campbell.

Je to obrovská čest,“ řekl deníku Telegraph Murray. „Znamená to pro mě hodně, zvláště, když to bylo na základě hlasování veřejnosti, bývalých sportovců a novinářů.

Z původní stovky současných i bývalých britských sportovců každý vybíral nejlepší dvacítku, z níž vzešel Murray, po sečtení hlasů, jako jasný vítěz. „Když se podívám na to, co ostatní lidé na seznamu dokázali, budí to ve mně velký respekt a cítím velkou pokoru, že jsem skončil na vrcholu. Muselo to být hodně těsné hlasování,“ myslí si Murray.

V nejlepší dvacítce se nacházejí například tři fotbalisté, čtyři atleté, tři rugbysté, dva paralympionici či dva cyklisté. Hlasovalo se na základě stupnice od 20 po 1 bod. Na druhém místě za Murraym skončil Sir Bobby Charlton, výtečný fotbalista a střelec 49 reprezentačních branek. Třetí příčku obsadil dvojnásobný olympijský vítěz v desetiboji (1980 a 1984) Daley Thompson, který předčil v pořadí Sira Iana Bothama, slavného hráče kriketu, či pátého Mo Faraha, famózního britského běžce, který se inspiruje výkony Emila Zátopka.

Všechny však pokořil Murray, který ukončil 77 let trvající období, během něhož Velká Británie čekala na domácího vítěze Wimbledonu. Stal se prvním, který obhájil olympijský triumf a celkově vybojoval 44 turnajových trofejí.

Je úžasné se podívat na jména v seznamu a vidět, jak úspěšný je britský sport, ne pouze nyní, ale po celé minulé století. Jste hrdí, že můžete takový národ reprezentovat,“ těší Murrayho, který bude v příštím roce hájit pozici světové jedničky.

Konečné pořadí ankety o nejlepšího britského sportovce všech dob dle deníku The Telegraph
1. Andy Murray (tenis)
2. Sir Bobby Charlton (fotbal)
3. Daley Thompson (atletika)
4. Sir Ian Botham (kriket)
5. Mo Farah (atletika)
6. Sir Steve Redgrave (veslování)
7. Sir Tony McCoy (dostihy)
8. George Best (fotbal)
9. Sir Bradley Wiggins (cyklistika)
10. Sir Chris Hoy (cyklistika)
11. Sir Nick Faldo (golf)
12. Jessica Ennisová-Hillová (atletika)
13. Sir Ben Ainslie (jachting)
14. Bobby Moore (fotbal)
15. Sir Gareth Edwards (rugby)
16. Lord Sebastian Coe (atletika)
17. Martin Johnson (rugby)
18. Tanni Greyová-Thompsonová (paralympijská atletka)
19. Johnny Wilkinson (rugby)
20. Sarah Storeyová (paralympijská plavkyně)
...
52. Fred Perry (tenis)
57. Ann Jonesová (tenis)
67. Virginia Wadeová (tenis)