Wimbledon: Svrčina skolil Pospisila! V kvalifikaci uspěli i Rosol, Kolář a Kopřiva

- Redakce

Slavný Wimbledon se nezadržitelně blíží, přičemž už dnes odstartovala v Roehamptonu mužská část kvalifikace. Prvním českým postupujícím se stal zkušený Lukáš Rosol, který na úvod ztratil pouhé dva gemy. Do druhé rundy kvalifikace prosvištěli po dvousetových výhrách také Zdeněk Kolář, Dalibor Svrčina a Vít Kopřiva, jenž tak zvládl svou premiéru na travnatém povrchu. Naopak při grandslamovém debutu neuspěl Jonáš Forejtek.

Kopřiva uspěl při travnaté premiéře
Vít Kopřiva (128.) se travnatého povrchu nezalekl a při své premiéře slaví cennou výhru. Pětadvacetiletý Čech v prvním kole kvalifikace Wimbledonu skolil po setech 7:5 a 6:4 zkušeného Inda Ramkumara Ramanathana (172.), který už na nejrychlejším tenisovém podkladu odehrál téměř 50 utkání.

Kopřiva odvrátil za stavu 4:5 v první sadě dva setboly při svém podání, posléze sám udeřil na returnu a set dopodával. Ve druhém dějství sice český reprezentant prohrával 1:3, poté ale ovládl čtyři gemy v řadě a svůj náskok už uhlídal. Může se tak těšit na souboj s Rakušanem Sebastianem Ofnerem (222.).

„Jsem strašně překvapený a nadšený. Vůbec jsem nevěděl, co od sebe čekat. Byl to můj druhý den na trávě a dokázal jsem vyhrát,“ usmíval se Kopřiva.

„Podmínky mi trochu hrály do karet. Bylo teplo, takže balóny aspoň vyskakovaly nahoru. Dostal jsem se do returnu, zápas byl podle mých not,“ dodal.

Svrčina si vyšlápl na Pospisila!
Parádním způsobem vstoupil do své první kvalifikace Wimbledonu talentovaný Dalibor Svrčina (184.). Český teenager si poradil na dvorcích v Roehamptonu s kanadským čtvrtfinalistou ročníku 2015 Vaskem Pospisilem (125.) po hodině a 35 minutách dvakrát 6:4!

Svrčina zahájil oba sety lépe, když si vytvořil náskok brejku. Zatímco v úvodním dějství ho udržel až do konce, v tom druhém musel otáčet nepříznivý stav 2:4.

„Cením si toho moc. Je to můj první dospělý Wimbledon, k tomu výhra nad takovým hráčem, jakým je Vasek Pospisil. Jsem moc rád, že si tu mohu zahrát další zápas,“ uvedl Svrčina.

Dalším soupeřem českého tenisty, který si připsal při druhé grandslamové účasti premiérovou výhru, bude Američan Christian Harrison (248.).

Kolář proti Selovi nezaváhal
Český favorit Zdeněk Kolář (120.) nedal v úvodním kole wimbledonské kvalifikace šanci Dudimu Selovi (793.) a po rovné hodině hry si připsal vítězství 6:0 a 6:3.

Izraelský veterán, startující díky chráněnému žebříčku, pozlobil Koláře pouze na začátku druhé sady, kdy získal brejk. Pětadvacetiletý Kolář ale okamžitě reagoval a následně získal v šesté hře další úspěch na returnu, který mu bohatě stačil k hladké výhře.

„Pocity jsou výborné, odehrál jsem skvělý zápas. Nebylo to tak jednoduché, jak by možná výsledek napovídal. Dobře jsem returnoval, zezadu jsem hrál také kvalitně. Moc jsem nekazil, takže dneska spokojenost,“ shrnul Kolář.

Rosol ztratil jen dvě hry
Fantastický vstup do kvalifikace letošního Wimbledonu má za sebou Lukáš Rosol (278.). Zkušený český tenista deklasoval v úvodním kole Brazilce Thiaga Seybotha Wilda (253.) za pouhých 47 minut 6:2, 6:0.

Rosolovi se v utkání povedlo hned pětkrát prorazit Brazilcův servis a dominoval i na servisu. Čelil totiž jen jednomu brejkbolu, jenž navíc ve druhé hře druhého setu bez obtíží odvrátil. Jeho soupeřem ve druhém kole kvalifikace bude Američan Christopher Eubanks (161.).

Forejtek při grandslamové premiéře neuspěl
Jonáš Forejtek (232.) má za sebou svůj debut na seniorském grandslamu. Jednadvacetiletý Čech podlehl v úvodním kole kvalifikace Wimbledonu zkušenému Rakušanovi Dennisu Novakovi (155.) po hodině a 17 minutách 6:7(2) a 1:6.

Forejtek si v prvním setu vytvořil dva brejkboly, jeho soupeř ale obě šance vymazal a posléze opanoval tiebreak. Druhé dějství, po jehož třetím gemu se nechal český tenista ošetřit, už bylo jasnou záležitostí pro osmadvacetiletého Novaka.

„Mám problémy s tříslem, a proto jsem toho bohužel od posledního turnaje příliš neodehrál. Snažil jsem se, jenže to nešlo. Tady mě tříslo ve druhém setu zase chytlo. Nicméně jsem rád, že jsem to zkusil, alespoň v první sadě jsem nepředvedl vůbec špatný výkon,“ okomentoval svou grandslamovou premiéru Forejtek.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 USD, tráva)
1. kolo kvalifikace mužů
Thiago Seyboth Wild (BRA, 253.) – LUKÁŠ ROSOL (278.) 2:6, 0:6
JONÁŠ FOREJTEK (232.) – Dennis Novak (AUT, 155.) 6:7(2), 1:6
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Dudi Sela (ISR, 793.) 6:0, 6:3
Ramkumar Ramanathan (IND, 172.) – VÍT KOPŘIVA (128.) 5:7, 4:6
Vasek Pospisil (CAN, 125.) – DALIBOR SVRČINA (184.) 4:6, 4:6