Finálová neděle: O obou ženských titulech rozhodly skreče. Berrettini natáhl vítěznou sérii

- Jan Vojkůvka

Nedělní program na tenisových kolbištích přinesl hned čtyři finálové zápasy na okruzích ATP a WTA. Ženský okruh viděl poměrně netradiční situaci, když oba souboje o titul skončily skrečí. Svůj druhý titul v řadě i díky tomu vybojovala Brazilka Beatriz Haddad Maiaová. Stejného úspěchu ovšem dosáhl i Ital Matteo Berrettini.

Nejnáročnější den měli v anglickém Birminghamu. Odehrát se totiž musela také obě semifinále, z nichž vzešly aktérky odpoledního finálového duelu. Svou životní formu potvrdila nenasazená Haddad Maiaová, která napřed porazila 6:3, 2:6, 6:4 Simonu Halepovou, načež jí ve finále za stavu 5:4 vzdala Číňanka Šuaj Čang.

Čang měla za sebou rovněž náročné třísetové semifinále, v němž udolala 4:6, 6:1, 7:6 Rumunku Soranu Cirsteaovou. V duelu proti Haddad Maiaové však už pokračovat kvůli nespecifikovaným obtížím nemohla a vzdala také účast v pozdějším finále čtyřhry.

Šestadvacetileté Haddad Maiaové po skreči soupeřky připadl do náruče druhý titul v řadě a zároveň druhá trofej na okruhu WTA v kariéře. Až do minulého týdne, kdy slavila vítězství v Nottinghamu, se totiž na nejvyšším ženském okruhu neprosadila. Před Wimbledonem tak potvrdila životní formu, kterou by ráda přetavila i v další úspěchy, a to například i v generálce v Eastbourne, kam je rovněž přihlášena.

Bencicovou zastavilo zranění
I finále v německém Berlíně skončilo předčasně. Světové čtyřce Ons Džabúrové totiž za stavu 6:3 a 2:1 skrečovala duel Belinda Bencicová. Švýcarka v průběhu utkání nepříjemně upadla a poranila si kotník. A ani ošetření zraněné nohy jí nijak nepomohlo.

Džabúrová díky tomu získala druhý letošní titul a celkově třetí na okruhu WTA. Na trávě přitom triumfovala i loni, kdy zvítězila v Birminghamu a své kvality na travnatých turnajích prokázala i nyní v Berlíně.

Druhý titul v řadě pro Berrettiniho
Nezastavitelný se v posledních dnech zdá být i Matteo Berrettini. Nelze se tak vůbec divit, že finalista loňského Wimbledonu nedávno zkritizoval pořadatele travnatého grandslamu, že svými kroky způsobili odebrání bodů.

Berrettini kvůli tomu nebude moci obhajovat svých 1200 bodů z loňska a tyto ztráty nenahradí ani jeho veleúspěšné představení na turnajích ve Stuttgartu a v londýnském Queen's Clubu.

Po vydřeném vítězstvím v Německu nad Andym Murraym, byl Berrettini tentokrát v Londýně suverénní. Srba Filipa Krajinoviče porazil 7:5, 6:4 a natáhl svou vítěznou sérii na devět zápasů. Celkově si připsal už sedmý titul na okruhu ATP a na trávě slavil už počtvrté.

Světová jednička prohrála i další finále
Travnatá část sezony zatím Daniilu Medveděvovi vychází jen zčásti. Dvakrát se sice světová jednička probila do finále, ale turnajový primát ani v jednom případě nevybojovala. Tentokrát ruského tenistu v německém Halle zastavil Polák Hubert Hurkacz, který zvítězil 6:1, 6:4 a vybojoval první titul na trávě.

Duel nabídl i dost netenisovou situaci, když se k síti chtěla připoutat jedna z divaček. Ochranka však zareagovala pohotově a obdobné problémy, jaké byly k vidění letos na Roland Garros, nepřipustila.