RG: Antukový král Nadal nedal šanci Ruudovi a získal 22. grandslamovou trofej!

- Redakce

Závěrečný den grandslamového Roland Garros nabídl na centrálním dvorci Philippa Chatriera nejprve finále ženské čtyřhry, v němž Francouzky Caroline Garcíaová a Kristina Mladenovicová otočily souboj s Američankami Cori Gauffovou a Jessicou Pegulaovou. Favorizovaný Rafael Nadal posléze nedal šanci svému norskému vyzyvateli Casperu Ruudovi a oslavil už 22. grandslamový titul. Hned čtrnáct z nich vybojoval legendární Španěl právě na milované pařížské antuce.

Rafael Nadal (5.) opanoval už po čtrnácté v kariéře Roland Garros a slaví celkově svůj 22. grandslamový titul. Šestatřicetiletý Španěl přehrál ve finálovém souboji o třináct let mladšího Nora Caspera Ruuda (8.) po dvou hodinách a 18 minutách 6:3, 6:3 a 6:0.

Do prvního vzájemného střetnutí vstoupil lépe Nadal, který se ujal vedení 2:0. Přestože o náskok brejku rychle přišel, vzápětí uspěl na returnu znovu a tentokrát už výhodu udržel. Naopak druhé dějství měl skvěle rozehráno Ruud, od stavu 3:1 už ale po zbytek zápasu neuhrál ani gem!

Nadal přehrával svého norského vyzyvatele především v delších výměnách, cestu k úspěchu nacházel opakovaně přes bekhendovou stranu svého soupeře. Zatímco španělský šampion nastřílel 37 vítězných míčů a napáchal pouze 18 nevynucených chyb, bilance Ruuda činila 16:26.

Španělský matador si připsal už čtvrtý letošní a celkově 92. singlový titul na nejvyšší úrovni. Zároveň navýšil svůj rekord na neuvěřitelných 22 grandslamových trofejí (Roger Federer a Novak Djokovič mají rovných 20).

„Mít vedle sebe tuhle trofej pro mě znamená všechno,“ řekl na tiskové konferenci Nadal. „Byly to dva skvělé týdny, každým dnem jsem se zlepšoval a na konci jsem odehrál dobré finále. Jsem moc šťastný, je to pro mě emočně velmi silné vítězství,“ poznamenal.

Čtyřhru vyhrály Garcíaová s Mladenovicovou
Vítězkami ženské čtyřhry se na Roland Garros staly domácí Caroline Garcíaová a Kristina Mladenovicová. Bývalý nejlepší pár světa napodobil v Paříži svůj triumf z roku 2016 a z pozice divokých karet porazil v dramatickém třísetovém finále 2:6, 6:3 a 6:2 nasazené osmičky Cori Gauffovou a Jessicu Pegulaovou ze Spojených států.

Zkušené Francouzky nevstoupily do zápasu dobře, když rychle nabraly manko dvou brejků a hladce ztratily první sadu. V té druhé si ale vypracovaly luxusní náskok 4:0, a byť o výhodu dvojitého brejku přišly, koncovku už nepustily. Herní pohodu si převzaly Garcíaová s Mladenovicovou i do rozhodujícího setu, který se na centrálním dvorci Philippa Chatriera dohrával ve fantastické bouřlivé kulise.

Více se utkání věnujeme zde.

Finále dvouhry mužů
Rafael Nadal (ESP, 5.) – Casper Ruud (NOR, 8.) 6:3, 6:3, 6:0

Finále čtyřhry žen
Gauffová, Pegulaová (obě USA) – Garcíaová, Mladenovicová (obě FRA) 6:2, 3:6, 2:6