Návrat ve velkém stylu! Francouzské deblistky po šesti letech ovládly Roland Garros

- Jan Vojkůvka

Vítězkami ženské čtyřhry se na Roland Garros staly domácí Caroline Garcíaová a Kristina Mladenovicová. Bývalý nejlepší pár světa napodobil v Paříži svůj triumf z roku 2016 a z pozice divokých karet porazil v dramatickém třísetovém finále 2:6, 6:3 a 6:2 nasazené osmičky Cori Gauffovou a Jessicu Pegulaovou ze Spojených států. V Paříži spolu přitom Francouzky nastoupily po dlouhých šesti letech!

Když se na začátku roku 2017 hvězdný pár Garcíaová s Mladenovicovou rozpadl, ne všichni francouzští či nezaujatí fanoušci to zrovna snášeli dobře. Bývalé nejlepší deblistky světa však měly odlišný pohled na to, jak naložit se svými kariérami.

Zatímco Mladenovicová dál úspěšně kombinovala dvouhru se čtyřhrou, například po boku Timey Babosové, Garcíaová se chtěla soustředit především na singl a deblu se tolik nevěnovala.

Občas se obě Francouzky spolu objevily na turnajích či hrály ve Fed Cupu, ale navázat na úspěšnou spolupráci nemohly, zejména kvůli Garcíaové. Letos se to však změnilo a obě tenistky se dohodly, že na grandslamech zkusí znovu prokázat své kvality.

Zatímco na Australian Open skončily ve druhém kole, v Paříži už to bylo zcela o něčem jiném. Bývalá světová jednička Mladenovicová a bývalá druhá deblistka světa Garcíaová nenalezly na Roland Garros přemožitelky a při svém prvním společném představení na tamní antuce od roku 2016 de facto obhájily šest let starý triumf.

V nedělním finále je ale nečekalo nic snadného. Narazily na osmé nasazené Američanky Cori Gauffovou a Jessicu Pegulaovou, které za celý turnaj ztratily jen jeden set a vyřadily několik silných párů. Na domácí divoké karty ovšem nestačily. Začátek jim však vyšel na výbornou a zdálo se, že by se mohlo jednat o rychlý proces.

Zkušené Francouzky totiž nevstoupily do zápasu vůbec dobře, když rychle nabraly manko dvou brejků a hladce ztratily první sadu. V té druhé si ale vypracovaly luxusní náskok 4:0, a byť o výhodu dvojitého brejku přišly, koncovku už nepustily.

Herní pohodu si převzaly Garcíaová s Mladenovicovou i do rozhodujícího setu, který se na centrálním dvorci Philippa Chatriera dohrával ve fantastické bouřlivé kulise.

Pro pár Garcíaová, Mladenovicová se jedná o druhý grandslamový titul ve společné kariéře a celkově pátý titul. Zatímco Garcíaová po tímto vítězstvím získala vůbec první deblový titul od roku 2016, sbírka Mladenovicové je mnohem bohatější. A to včetně grandslamových trofejí, kterých získala dohromady už šest. Na Roland Garros triumfovala i v letech 2019 a 2020, a to s již zmíněnou Babosovou (spolu s Maďarkou vyhrála i dvakrát Australian Open).