Roland Garros: Fruhvirtová, Nosková a Kolář zvládli úvodní kolo kvalifikace, Svrčina dohrál

- Redakce

Hned v úvodní hrací den antukového Roland Garros si čeští fanoušci užili bohatý tenisový program, když do prvního zápasu tříkolové kvalifikace naskočili čtyři čeští zástupci. Debutantka Linda Fruhvirtová povolila jen čtyři gemy Polce Kawaové! Skvěle si vedla i Linda Nosková, jež při své premiéře na grandslamu dospělých přehrála silnou Rusku Blinkovovou ve dvou setech. Do druhé rundy pařížské kvalifikace postoupil po čtyřech letech Zdeněk Kolář, který vyzrál na pátý pokus na Itala Gaia. Z českých zástupců neuspěl pouze grandslamový debutant Dalibor Svrčina, jenž po boji padl s Argentincem Menou.

Kolář porazil na pátý pokus Gaia
Zdeněk Kolář (136.) ukončil sérii tří porážek v prvním kole kvalifikace Roland Garros, když vyzrál na Itala Federica Gaia (184.) po hodině a 42 minutách 6:1 a 7:6(7).

Po jednoznačném prvním setu, v němž český reprezentant dvakrát uspěl na returnu, si v tom druhém oba tenisté drželi podání až do zkrácené hry. Italský hráč si v ní vypracoval náskok 4:0, posléze vedl ještě 5:2, Kolář ho ale k žádnému setbolu nepustil a sám využil svůj třetí mečbol.

Proti Gaiovi tak slaví po čtyřech porážkách premiérové vítězství. Jeho soupeřem ve druhém kole kvalifikace antukového grandslamu bude Turek Altug Celikbilek (183.).

„Dobře jsem se na soupeře připravil a myslím si, že to fungovalo,“ liboval si v rozhovoru pro Tenisový svět Kolář. „Řekl bych, že jsem hrál velmi dobře. Soupeři moc nešlo v prvním setu podání, a tak jsem jej mohl atakovat a přebrat iniciativu. Druhý set to zase bylo naopak, že já jsem měl šance a neproměňoval jsem je, a tak to došlo až do tiebreaku. Byl bych rád, kdyby se mi konečně povedlo projít do hlavního turnaje, udělám pro to maximum,“ dodal.

Podrobné ohlasy Zdeňka Koláře naleznete zde.

Pařížskou premiéru zvládla i Nosková
Po Lindě Fruhvirtové vstoupila vítězně do kvalifikace Roland Garros také druhá česká debutantka Linda Nosková (185.). Loňská šampionka juniorského turnaje přehrála na úvod tříkolové kvalifikace nasazenou jedenáctku Annu Blinkovovou (120.) z Ruska po hodině a 50 minutách 6:3 a 7:5.

Sedmnáctiletá Nosková začala utkání lépe, když si vypracovala vedení 4:1. Ačkoliv o náskok brejku v sedmé hře přišla, vzápětí opět udeřila na returnu a první sadu dopodávala. Ve druhém dějství vedla Blinkovová dvakrát o brejk (2:0, respektive 3:1), česká tenistka ale v obou případech manko obratem smazala a sama si klíčovým brejkem z jedenáctého gemu zajistila postup do druhého kola kvalifikace. Tam ji čeká Švýcarka Conny Perrinová (264.).

„Musím říct, že jsem hrála dobře. Takové to trápení, co jsem měla poslední půlrok, vymizelo, takže jsem hrála to, co jsem chtěla, a to je pro mě nejdůležitější. Za poslední dobu jsem moc zápasů neodehrála, takže jsem sem nepřijela s tím největším sebevědomím. Půjdu zápas od zápasu,” zmínila Nosková.

Debutantka Fruhvirtová ztratila jen čtyři gemy
Linda Fruhvirtová (192.) vstoupila do premiérové grandslamové kvalifikace mezi dospělými vítězně. Talentovaná Češka, jež před dvěma týdny oslavila své sedmnácté narozeniny, přehrála v Paříži na úvod 6:0 a 6:4 o dvanáct let starší Katarzynu Kawaovou (132.) z Polska.

Proti nasazené pětadvacítce vyhrála Fruhvirtová úvodních sedm her a ve druhém setu vedla už 4:1. Poté dvakrát ztratila servis, pokaždé ale dokázala vzápětí uspět na příjmu, a tak dovedla duel po hodině a 11 minutách do zdárného konce. Ve druhém kole narazí Fruhvirtová na Viktórii Kužmovou (191.) ze Slovenska.

„Jsem moc ráda, že se mi podařilo vyhrát hned první zápas,“ radovala se Fruhvirtová. „Nervozita před zápasem možná byla, ale po první výměně už jsem se na kurtu cítila dobře. Chodila jsem do toho, byla jsem aktivní a první set se mi povedl. Jsem ráda, že jsem to udržela, zůstala klidná a soustředila jsem se dál na svoji hru a zvládla to dohrát,“ doplnila.

Podrobné ohlasy Lindy Fruhvirtové i Lindy Noskové naleznete zde.

Svrčina těsně podlehl Menovi
Úvodní den kvalifikace Roland Garros se ideální tečky z českého pohledu nedočkal. Dalibor Svrčina (201.) nenavázal na vítězství Zdeňka Koláře, Lindy Noskové a Lindy Fruhvirtové, když podlehl v prvním kvalifikačním kole Argentinci Facundovi Menovi (167.) po dvou hodinách a čtyřech minutách boje 3:6, 6:3 a 3:6.

Devatenáctiletý Svrčina, který na grandslamu dospělých debutoval, nevyužil v rozhodujícím setu vedení 2:1 s brejkem. Významný rozdíl mezi hráči v jinak vyrovnaném souboji byl na podání – zatímco Mena nastřílel sedm es a spáchal jedinou dvojchybu, Svrčina měl na servisu přesně obrácenou bilanci 1:7.

Roland Garros (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace mužů
Federico Gaio (ITA, 184.) – ZDENĚK KOLÁŘ (136.) 1:6, 6:7(7)
DALIBOR SVRČINA (201.) – Facundo Mena (ARG, 167.) 3:6, 6:3, 3:6

1. kolo kvalifikace žen
LINDA FRUHVIRTOVÁ (192.) – Katarzyna Kawaová (POL, 132.) 6:0, 6:4
Anna Blinkovová (120.) – LINDA NOSKOVÁ (185.) 3:6, 5:7