Jeden ze tří kroků splněn! Kolář skolil neoblíbeného soupeře a přiblížil se snu

- Richard Müller

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Zdeněk Kolář stále čeká na svou účast v hlavní fázi grandslamového turnaje. Na antukovém Roland Garros se pokoušel čtyřikrát prodrat kvalifikací, ani jednou ale neuspěl, a v posledních třech ročnících dokonce skončil hned v úvodním kole. Nyní je rodák z Bystřice nad Pernštejnem o krok blíže svému cíli, jelikož si v první rundě tříkolové kvalifikace poradil s doposud neoblíbeným soupeřem, Italem Federicem Gaiem, po setech 6:1 a 7:6(7).

„Upřímně jsem ani nevěděl, že mě tolikrát porazil,” pousmál se Zdeněk Kolář na otázku, zda jej těší, že si se soupeřem na celkově pátý pokus konečně poradil. „Samozřejmě jsem věděl, že se mi ještě nepovedlo Gaia porazit, ale už je to nějaký čas, co jsme spolu hráli naposled, a od té doby jsme každý ušli kus cesty,” podotkl Kolář. 

„Předpokládal jsem, že to dnes bude úplně jiný zápas,” řekl český tenista. A také že byl! Kolářovi se povedlo vyhrát všechny gemy, ve kterých byl na servise, a k tomu využil dva brejkboly. „Dobře jsem se na soupeře připravil a myslím si, že to fungovalo. Nicméně nebylo to jen o taktice. Řekl bych, že jsem i velmi dobře hrál,” byl spokojený se svým výkonem pětadvacetiletý Čech.

V prvním setu, který skončil ve prospěch Koláře 6:1, byl italský tenista slabší na servise. „Soupeři moc nešlo první podání, a tak jsem jej mohl atakovat a přebrat iniciativu,” vysvětlil Kolář vysoký rozdíl gemů. Ve druhém dějství se podle Koláře tato výhoda přenesla na stranu Gaia, a proto se šlo až do tiebreaku, v němž Čech nedovolil Italovi srovnání a výhrou 6:1, 7:6(7) si zajistil postup do druhého kola kvalifikace.

„Byl bych rád, kdyby se mi konečně povedlo projít do hlavního turnaje, udělám pro to maximum. Potřebuji k tomu tři vyhrané zápasy a mám zatím jen jeden,” zůstává nohama na zemi.

Úkol na středu, kdy vyzve Turka Altuga Celikbileka (183.), zní jasně. „Teď se musím soustředit na druhé kolo kvalifikace a pokusit se zvítězit,” neskrýval odhodlání Kolář.

Roland Garros (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace mužů
Federico Gaio (ITA, 184.) – ZDENĚK KOLÁŘ (136.) 1:6, 6:7(7)