Světový tenis se vrátí do Čennaí. Na podzim uspořádá turnaj WTA

- Jan Vojkůvka

Indická Čennaí, která se proslavila dlouholetým pořádáním turnaje ATP, se dočká návratu světového tenisu. Mezi 26. zářím a 2. říjnem bude hostit turnaj kategorie WTA 250 s dotací 250 tisíc dolarů. Čennaí využila absence čínských akcí v kalendáři WTA.

V Čennaí se mezi lety 1997 a 2017 pořádal turnaj ATP, kterým se otevírala sezona. Jenže po roce 2017 se indický turnaj přesunul do Puné, kde se v současnosti hraje.

Dokud se hrálo v Čennaí, kde sezona startovala spolu s podniky v Dauhá a Austrálii, startovala zde řada světových hvězd. Celkem čtyřikrát na této akci triumfoval Stan Wawrinka, v hlavních soutěžích se představili i Rafael Nadal, Janko Tipsarevič, Milos Raonic, Roberto Bautista či Daniil Medveděv.

Po přesunu do Puné se však o indický turnaj zájem výrazně snížil. Od roku 2020 se navíc nehraje už na začátku ledna, ale v únoru, kvůli čemuž na tomto turnaji nestartují tenisté z elitní desítky světového žebříčku, kteří mají tou dobou za sebou Australian Open a chystají se na prestižnější akce například v Dubaji nebo Dauhá (i tento turnaj se z lednového termínu posunul do února, avšak nadále na něm startují hvězdní tenisté, mj. z důvodu vysokého prize money).

Absence tenisových hvězd pochopitelně Indii mrzí, a tak se není čemu divit, že se snaží využít děravého kalendáře na okruhu WTA. A právě tento okruh vrátí světový tenis do Čennaí.

Ženský okruh se rozhodl tento rok nepořádat žádný turnaj v Číně. Vedle přísných bezpečnostních opatření proti covidu se jedná také o reakci na poněkud kontroverzní chování čínského režimu v případu čínské tenistky Šuaj Pcheng, která měla být vládou země umlčena poté, co měla obvinit ze znásilnění bývalého vicepremiéra Čanga Kao-lima. Toto obvinění posléze stáhla a uvedla, že její příspěvek na čínské sociální síti byl špatně pochopen.

Nakonec z této situace může těžit právě Čennaí. V termínu od 26. září aktuálně není v kalendáři WTA žádný turnaj, takže v Indii mohou doufat, že se jim na tamní podnik povede přilákat některou z předních světových tenistek.

Zda se to povede, a jestli Čennaí zůstane v kalendáři WTA i v dalších letech, nyní již záleží pouze na pořadatelích.