Šuaj Pcheng: Nikdo mě neznásilnil! Bylo to obrovské nedorozumění

- Jan Vojkůvka

Čínská tenistka Šuaj Pcheng v rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe odmítla, že by kdykoliv obvinila někoho ze sexuálního napadení. Bývalá světová jednička ve čtyřhře zároveň uvedla, že její příspěvek na sociálních sítích byl špatně pochopen a jednalo se o politováníhodné nedorozumění.

Šestatřicetiletá Pcheng se sešla v neděli s novináři z deníku L'Equipe v Pekingu během probíhajících zimních olympijských her. V hodinu dlouhém rozhovoru se jedno z nejdůležitějších témat týkalo údajného sexuálního napadení bývalým čínským vicepremiérem Čangem Kao-lim.

„Z tvého textu jsme pochopili, že jsi někoho obvinila ze sexuálního napadení. Co jsi doopravdy napsala? Možná jsme to v Evropě špatně pochopili,“ dotázali se zástupci deníku L'Equipe čínské tenistky, která ale toto tvrzení odmítla.

„Sexuální napadení? Nikdy jsem neřekla, že mě někdo sexuálně napadl,“ zdůraznila.

Ve svém smazaném textu na čínské sociální síti Weibo Pcheng přitom napsala: „Proč jsi mě přivedl do svého domu a přinutil mě mít s tebou poměr?“ Zároveň zmínila tou dobou již skončený vztah s Čangem. Podle Pcheng však nebyl její text správně pochopen.

„Tento příspěvek vyvolal obrovské nedorozumění ze strany vnějšího světa. Doufám, že význam tohoto příspěvku již nebude zkreslen. Také doufám, že se kolem toho nebude přidávat další humbuk,“ požádala Pcheng.

Podezření, že byla čínskými úřady po listopadovém zveřejnění příspěvku umlčena, rovněž odmítla. Pcheng k celé situaci sdělila, že nikdy nezmizela a její příspěvek na síti Weibo nebyl nikým smazán. Odstranila jej prý sama, protože si jeho publikaci rozmyslela.

Vítězka 24 deblových a 4 singlových titulů na okruhu WTA se v sobotu sešla také se zástupci Mezinárodního olympijského výboru. Na setkání s předsedou MOV Thomasem Bachem uvedla, že jí nehrozí žádné nebezpečí a že během olympijských her navštíví některé ze závodů. Pcheng také přijala pozvání Bacha na návštěvu sídla MOV v Lausanne.