Další oběť komunistického režimu? Kde je Pcheng Šuaj, ptá se svět

- Michal Hladký

Zatímco Česká republika 17. listopadu oslavovala Den boje za svobodu a demokracii, tak tenisový svět řešil skandál, který v souladu s těmito zásadami příliš není. Před dvěma týdny čínská tenistka Pcheng Šuaj obvinila na sociálních sítích bývalého čínského vicepremiéra ze znásilnění, což se jí hrubě nevyplatilo. Od té doby o ní nikdo neslyšel a tenisté se ptají: „Kde je Pcheng Šuaj?“

Pcheng Šuaj, deblová vítězka Australian Open, Wimbledonu a Turnaje mistryň. Čínská hvězda, které její domovina skvělou reklamu ve světě podle všeho zrovna hezky neoplatila.

Před dvěma týdny pětatřicetiletá Číňanka prostřednictvím sociální sítě Weibo obvinila ze znásilnění bývalého čínského vicepremiéra Čanga Kao-lia. Nejenže byl příspěvek čínskými úřady odstraněn, o Pcheng Šuaj dokonce od té doby nikdo neslyšel.

Světová média se snažila bývalou světovou jedničku kontaktovat, jenže neúspěšně. Mlčení prolomil dopis, který před pár hodinami došel od čínské televizní stanice CGTN Stevemu Simonovi, nejvyššímu představiteli WTA. V něm se Pcheng Šuaj nechala slyšet, že nikoho ze znásilnění neosočila a že odpočívá doma.

„Nezmizela jsem, nejsem v ohrožení. Všechno je v pořádku,“ uvedla.

„Výrok čínského státního média ve mně ještě zvyšuje obavy o bezpečnost Pcheng Šuaj. Nevěřím, že za ním stála ona,“ okomentoval dopis v tiskovém prohlášení Simon.

A vyjádření nevěří ani samotní tenisté. Na sociálních sítích se rozjela kampaň, do které se postupně zapojují ta největší jména světového tenisu, a to například Stan Wawrinka, Naomi Ósakaová či Alizé Cornetová.

Otázka, která musí být zodpovězena. Kde je Pcheng Šuaj?