Finále na jednu bránu! Alcaraz zničil Zvereva a slaví druhý titul z Masters

- Jan Vojkůvka

Mutua Madrid Open poznalo svého nového šampiona. Stal se jím devatenáctiletý španělský supertalent Carlos Alcaraz, jenž po dramatických soubojích s Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem předvedl v souboji o titul dominantní jízdu a za pouhých 64 minut deklasoval Alexandera Zvereva 6:3, 6:1. Pro mladého Španěla se jedná už o druhý titul z turnajů ATP 1000.

Alcaraz nepřestává udivovat tenisový svět. Jako by nestačilo, že po pátečním triumfu nad Rafaelem Nadalem udolal i světovou jedničku Novaka Djokoviče. Naopak, své triumfy nad nejlepšími tenisty světa ještě okořenil doslova dominantním výkonem ve finále, v němž Zverevovi nepovolil zhola nic.

Byla to jako hra kočky s myší. Tah jen na jednu bránu. Zverev nedokázal najít ve svém repertoáru žádnou zbraň, kterou by mohl cestu Alcaraze za vítězstvím zastavit. V prvním setu se mu ještě alespoň relativně dařilo na servisu, ale když i ten odešel, zbyla Němci už jen frustrace.

Alcarazovi, jenž v utkání nepovolil soupeři ani jeden brejkbol, stačil v prvním setu jediný brejk v šestém gemu. Ten vybojoval čistou hrou a úvodní dějství finále následně rychle doservíroval.

Zverev si byl vědom toho, že se Španělem nesmí hrát dlouhé výměny a potřeboval útočit hned zkraje každého míčku. To mu však Alcaraz nehodlal dovolit a ve druhém dějství byl i díky tomu ještě dominantnější než v setu prvním.

Němec sice podržel podání v prvním gemu, ale od té chvíle sbíral hry na své konto jen Alcaraz. Získal jich šest v řadě a celé finále zakončil na returnu poté, co Němec trefil proti čtvrtému mečbolu dvojchybu.

Čerstvě devatenáctiletý Alcaraz si tak nadělil nejlepší možný dárek k narozeninám, které oslavil ve čtvrtek. Dárky to byly vlastně hned tři. K samotnému titulu je totiž nutné připočíst i veleúspěchy nad Nadalem a Djokovičem, proti nimž dal Alcaraz najevo, že by se už letos rád rval dokonce možná i o post světové jedničky!

V pondělním vydání žebříčku se totiž posune už na šesté místo světa. Zároveň rozšířil svou sbírku letošních titulů už na čtyři, když triumfoval postupně v Riu, Miami, Barceloně a nyní v Madridu. Mladý Španěl k tomu vyhrál už deset zápasů v řadě a svou šňůru může natáhnout hned příští týden v Římě, kde má v úvodním kole volný los.