Princ pokořil krále. Alcaraz v Madridu překonal zranění a poprvé porazil Nadala

- Jan Vojkůvka

Třetí vzájemné utkání mezi Carlosem Alcarazem a Rafaelem Nadalem skončilo poprvé ve prospěch vycházející hvězdy mužského tenisu. Alcaraz se ve čtvrtfinále Mutua Madrid Open dokázal oklepat z nepříjemného úrazu z druhého setu a svůj idol porazil ve třech setech 6:2, 1:6, 6:3. V semifinále jej čeká další superhvězda okruhu ATP Novak Djokovič.

Předchozí dvě mezigenerační střetnutí španělských tenistů dokázal vyhrát bývalý první hráč světa Rafael Nadal. Poprvé se oba hráči potkali takřka přesně před rokem právě v Madridu, kde Nadal vyhrál ve dvou setech. Letos v březnu došlo na odvetu v Indian Wells a po více než tříhodinové řeži se znovu z vítězství radoval Nadal.

Třetí souboj, po roce znovu v Madridu, však poprvé přinesl triumf prince nad králem.

Úvodní tři hry utkání nabídly hned tři brejky a lépe z této brejkované vyšel právě devatenáctiletý Alcaraz, který se ujal vedení a do konce prvního setu svůj náskok ještě o jeden brejk navýšil.

To pravé drama se ale strhlo v sadě druhé. Alcaraz v jedné z výměn špatně došlápl, lehce si podvrtnul kotník a ošklivě upadl. Za starostlivého pohledu Nadala si vzal přestávku na ošetření. Nepříjemný úraz jej sice nepřinutil duel vzdát, ale i tak ho rozhodil a negativně se na něm podepsal.

Místo agresivní hry plné vítězných úderů začal hrát na jistotu, zpomalil, nezkoušel kraťasy a takřka se bál zaútočit. Po ztrátě podání ve čtvrtém gemu byla hra znovu přerušena, tentokrát ale kvůli zdravotním problémům jednoho z diváků a v dlouhé přestávce měl Alcaraz možnost přemýšlet. Pravděpodobně neviděl příliš šancí, jak zvrátit výsledek druhé sady, v níž měl Nadal převahu a po návratu do hry nehrál naplno.

To se ukázalo jako takticky skvělý krok. Dal totiž svému kotníku o něco delší čas se zotavit (i díky zmíněnému přerušení hry), znovu pocítil schopnost nohu plně zatížit a ve třetím setu to na svého zkušeného soka rozbalil.

Nadal dělal, co jen mohl, ale Alcaraze byl opět plný kurt. Obdobně jako v úvodní sadě, tak i tentokrát pálil jeden krásný winner za druhým, a naopak Nadalovi se nevedlo na soupeře vůbec najít recept. Ostatně, ve třetím setu si nevypracoval ani jeden brejkbol, a tak Alcarazovi bohatě stačilo, že se mu povedl brejk ve čtvrtém gemu. Tuto výhodu si dotáhl až do koncovky, v níž po další fantastické výměně, kterých bylo v utkání požehnaně, proměnil hned první mečbol.

„Bez pochybností, toto bylo emocionálně nejtěžší utkání mé kariéry,“ rozplýval se ještě na kurtu mladý Španěl. „Znamená to pro mě strašně moc. Ta tvrdá dřina, kterou každý den odvádím, se vyplácí.“

Světová devítka se v madridském semifinále utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Bude se jednat o jejich vůbec první vzájemný zápas, v němž dokonce sázkové kanceláře mírně favorizují Alcaraze. Zda bude pokračovat jeho vítězná šňůra, kterou v pátek natáhl na osm zápasů, se dozvíme v sobotu odpoledne.