BJK Cup: Po pátku 1:1. Martincová na vítězství Vondroušové nenavázala

- Redakce

Po prvním dni je stav duelu kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové mezi Českem a Velkou Británií vyrovnaný 1:1. První bod vybojovala pro Česko na štvanické antuce Markéta Vondroušová, která porazila v jednostranném utkání za pouhých 56 minut Harriet Dartovou po setech 6:1, 6:0. O vyrovnání se poté postarala Emma Raducanuová, která udolala českou dvojku Terezu Martincovou dvakrát 7:5.

S cílem urvat druhý bod na české konto šla do zápasu s britskou jedničkou Emmou Raducanuovou česká dvojka Tereza Martincová. Britská tenistka však do zápasu vstoupila lépe a hned při první příležitosti prolomila servis české hráčky. Češka dlouho v krizi nebyla, ztrátu brejku okamžitě smazala a nakonec měla právě ona první šanci uzavřít úvodní sadu. Jediný setbol za stavu 5:4 při svém podání však nevyužila.

Světová dvanáctka Raducanuová poté začala Martincovou trápit zejména ze své bekhendové strany a odměnou jí byl zisk první sady v poměru 7:5.

Z prvních osmi gemů druhého setu se hned šestkrát ze zisku hry radovala tenistka na příjmu. Martincová si vypracovala vedení 4:1 a měla náskok dvou brejků, poté však Britka zpřesnila svou hru, přestala tolik chybovat a dotáhla se na 4:4. V deváté hře se pokusila Martincová trend krádeží podání prodloužit a vytvořit si půdu k tomu, aby mohla servírovat na vyrovnání na 1:1 na sety. Zdánlivě nekonečný gem se natáhl na devět shod a Češka během něj neproměnila čtyři brejkové příležitosti, než ho nakonec Britka uzmula pro sebe famózním forhendem po čáře.

Také další dva gemy šly na konto podávající hráčky a ve vzduchu už visel tiebreak. Jenže nakonec k němu nedošlo. Raducanuová využila své herní převahy v koncovce druhé sady a při podání Martincové druhý set i celý zápas uzavřela a vyrovnala zápas mezi Českem a Velkou Británií na 1:1.

„Bohužel jsem nevyužila šance, o kousek mi to nevyšlo. A když jsem měla navrch, Emma zahrála výborně. Myslela jsem, že to bude z její strany rychlejší a že do toho víc půjde. Ona ale hrála pomalé míče, což mě překvapilo,“ uvedla Martincová.

Vondroušová přinesla Češkám první bod
Samotný úvod utkání zastihl Vondroušovou mírně nervózní, hned v prvním gemu Češka ztratila svůj servis a následně měla Dartová dva gemboly na 2:0. Ani jeden však po dvojchybě a nevynucené chybě nevyužila a od té doby už se to s ní vezlo.

Vondroušová od tohoto momentu začala na kurtu dominovat, soupeřka nedokázala reagovat na její častá zkrácení hry a sama navíc české favoritce pomohla častými nevynucenými chybami a dohromady sedmi dvojchybami.

Česká jednička od úvodního ztraceného gemu vyhrála dvanáct her v řadě a suverénním způsobem poslala Česko do vedení 1:0. Vondroušová vyhrála už šesté ze svých sedmi dosavadních utkání BJK Cupu.

„Ze začátku to bylo nervózní, obě jsme byly zatuhlé, já teda úplně. Pak jsem se rozehrála, dostávala jsem se do tlaku a nepouštěla ji, aby tlačila ona. Ve výměnách jsem se cítila dobře. Moc jsem si to užívala,“ zhodnotila povedené utkání Vondroušová.

Česko – Velká Británie 1:1x
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (32.) – Harriet Dartová (101.) 6:1, 6:0
TEREZA MARTINCOVÁ (50.) – Emma Raducanuová (12.) 5:7, 5:7