Není to jenom sen? Linda Fruhvirtová si užívá největší vítězství kariéry

- Petr Sumbal

Teprve šestnáctiletá česká tenistka Linda Fruhvirtová udivila svět, když na velkém turnaji v Miami porazila ve druhém kole 24. hráčkou světa Elise Mertensovou z Belgie 7:5, 2:6 a 6:1. Pro mladou Češku se jedná o jednoznačně největší úspěch její zatím krátké kariéry. „Není to jenom sen?“ ptala se po utkání starší ze sester Fruhvirtových, kterou čeká ve třetím kole ještě těžší sousto v podobě souboje s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou.

Linda Fruhvirtová je už dlouhou dobu, stejně jako její o dva roky mladší sestra Brenda, považována za jeden z nejzářivějších talentů ženského světového tenisu. Tento týden dostala Linda šanci poprvé v kariéře zazářit na té největší tenisové scéně, když od pořadatelů obdržela divokou kartu do pavouka hlavní soutěže turnaje kategorie WTA 1000 v Miami.

Češka touto šancí nepohrdla a ve druhém kole se postarala o prvotřídní senzaci, když porazila 24. ženu světového žebříčku Elise Mertensovou po setech 7:5, 2:6 a 6:1. Na sociálních sítích se tou dobou neřešilo nic jiného než právě vítězství mladého českého talentu nad zkušenou belgickou harcovnicí. Pokud doteď jméno Linda Fruhvirtová zahraničnímu tenisovému publiku nic neříkalo, nyní má pádný důvod si ho zapamatovat.

V prvním kole v Miami Fruhvirtová poprvé v kariéře zdolala hráčku první stovky žebříčku, když s přehledem porazila nedávnou přemožitelku Karolíny Plíškové Danku Koviničovou 6:0, 6:4. Nyní zapsala první vítězství proti hráčce nejlepší světové třicítky.

„Je to rozhodně jeden z nejlepších turnajů mé kariéry, vlastně docela určitě ten úplně nejlepší,“ rozplývala se Fruhvirtová na tiskové konferenci po svém senzačním vítězství. „Nikdy jsem nehrála proti hráčce z Top 25 na žebříčku. Je to neskutečné, nemůžu tomu uvěřit. Jsem hrozně šťastná, že jsem vyhrála. Právě kvůli tomuhle jsem tvrdě pracovala a teď si to užívám.“

Během utkání se na mladé Češce neprojevil ani náznak nervozity. V úvodním gemu sice přišla o svůj servis, hned v následující hře ale získala brejk zpátky a za stavu 6:5 pak Mertensovou brejkla čistou hrou a první set tak putoval na její stranu.

Ve druhé sadě dominovala na kurtu o deset let starší Belgičanka, vyhrála ji 6:2 a rozhodnout tak musela třetí sada. V té už byla zase na koni členka klubu TJ Spoje Praha Fruhvirtová, která od stavu 1:1 vyhrála pět gemů v řadě a rázně rozrazila vrata do třetího kola prestižního turnaje.

„Při zápase jsem si říkala: ‚Hlavně se soustřeď, dokud nebude konec.‘ Na začátku třetího setu měla (Mertensová) nějaké šance na brejk... Ale je to neuvěřitelné. Opravdu se to stalo, nebo je to jenom sen? Je to vážně úžasný pocit. Kvůli takovým momentům hrajeme tenis,“ popisovala s úsměvem na tváři česká tenistka, co se jí honilo hlavou během psychicky i fyzicky náročného utkání, které trvalo dvě hodiny a jednu minutu.

Fruhvirtová se aktuálně nachází na 279. místě světového žebříčku, ale dlouho se na něm nezdrží. Už teď je jasné, že ji čeká další vylepšení žebříčkového maxima, po turnaji v Miami by se měla nacházet minimálně okolo 220. místa. Záležet bude na tom, zda si svou pouť turnajem v Miami ještě prodlouží, nebo pro ni bude utkání třetího kola proti trojnásobné vítězce tohoto podniku Viktorii Azarenkové konečnou stanicí.