Trenér Tottenhamu se zastal ruských sportovců. Prober se, reagoval rozzlobeně Stachovskij

- Jan Vojkůvka

Komentáře fotbalového trenéra Antonia Conteho, jenž momentálně působí v roli hlavního kouče anglického klubu Tottenhamu Hotspur, nenechaly chladným bývalého tenistu Sergije Stachovského. V současnosti člen ukrajinské armády se do Conteho pořádně opřel poté, co se Ital zastal ruských sportovců.

Kvůli invazi ruských jednotek na Ukrajinu mnoho sportovních organizací zakázalo ruským a běloruským sportovcům soutěžit na mezinárodních akcích. Týmy obou zemí byly také hromadně vyloučeny z nejrůznějších turnajů a soutěží. Stejně se zachovaly i fotbalové federace FIFA a UEFA či tenisová ITF, která zakázala oběma týmům startovat v Davis Cupu a Billie Jean King Cupu.

Podle Antonia Conteho však tento přístup není zcela správný. „Tato vážná situace je velmi smutná. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou se dotýká i fotbalu a sportovního světa. Je ale také smutné, že ruští sportovci jsou ze soutěží vyloučeni,“ uvedl italský trenér.

„Myslím, že to není fér. Moc dobře znám práci, kterou každý den kvůli sportu odvádí. Nemyslím si, že je správné, když musí za tuto situaci takto platit,“ dodal.

Tím ale dost popudil Sergije Stachovského. Tenista, jenž na začátku roku ukončil kariéru a kvůli invazi Ruska vstoupil do ukrajinských ozbrojených složek, aby bránil svou zemi, se do něj za to pustil v příběhu na Instagramu.

„Nejsem si jistý, že rozumíš situaci na Ukrajině. Jinak si nedovedu představit, že bys pronesl komentář, který by zněl, jako bys byl za ruské sportovce a byznysmeny smutný,“ uvedl Stachovskij.

„Miliony Ukrajinců musely kvůli ruské invazi opustit své domovy. Miliony lidí procházejí peklem ve svých vlastních městech, zatímco je bombardují ruská letadla a dělostřelectvo. Prosím, prober se,“ vyzval jej. „Rusové budou muset nést kolektivní vinu za ničení a zabíjení, které páchají na Ukrajině,“ dodal razantně.