Zdrcená Azarenková. Po zhroucení během zápasu smazala sociální sítě

- Jan Vojkůvka

Letošní Indian Wells vedle pěkných tenisových zážitků nabízí i hodně netradiční záběry na profesionální tenistky, které podlehnou náporu emocí. Naposledy v slzách skončila Viktoria Azarenková, která dokonce zrušila své účty na sociálních sítích a archivovala své webové stránky.

Týden plný emocí spustily Amanda Anisimovová s Naomi Ósakaovou. Zatímco první jmenovaná nezvládla ztrátu prakticky vyhraného zápasu a před třetím setem utkání vzdala, japonskou hráčku rozhodil výkřik z hlediště. Kvůli němu se rozplakala a utrpěla nepříjemný debakl.

Naposledy nedokázala náporu emocí zabránit Běloruska Azarenková, která propadla pláči po dvojchybě ve druhém setu. Kvůli neschopnosti zastavit slzy musela za tenistkou jít i umpirová rozhodčí a utkání bylo dokonce přerušeno, což nelibě nesla zejména její soupeřka Jelena Rybakinová.

„Je tohle normální?“ ptala se už během střetnutí a po zápase své myšlenky rozvedla: „Nikdo nerozuměl tomu, co se děje. Pokud by si zavolala doktora nebo fyzioterapeuta, tak by to byla jedna věc. Ale musely jsme přestat hrát na několik minut a až pak pokračovat. Mám pocit, že pravidla tohle neumožňují. Měla dostat varování nebo něco podobného,“ zůstala chladná Kazaška, která nakonec zvítězila 6:3, 6:4.

Po porážce se Azarenková nakonec rozhodla, že se odstřihne od sociálních sítí. Zrušila nejen svůj Instagram a Twitter, ale dokonce archivovala své webové stránky. Jediný aktivní tak zůstává její facebookový účet, na kterém však od ledna nebyla nijak aktivní.

Co stálo za emočním kolapsem běloruské hvězdy? O tom se vedou nejrůznější spekulace. Faktem však je, že už před začátkem turnaje Azarenková uvedla, že se cítí být zdrcená kvůli situaci na Ukrajině, kvůli níž nesměla v Indian Wells ani startovat pod běloruskou vlajkou.

„Jsem zdevastovaná akcemi, které se v posledních dnech vedou proti Ukrajině na jejím území,“ uvedla před turnajem v Indian Wells tenistka, která dlouhodobě žije ve Spojených státech. „Je srdcervoucí vidět, kolik nevinných lidí bylo postiženo a stále je postiženo takovým násilím.“

„Od raného dětství jsem vždy měla zkušenosti s tím, že Ukrajinci a Bělorusové jsou k sobě přátelští a vzájemně se podporují. Je těžké být svědkem násilného odloučení, ke kterému v současnosti dochází. Mé srdce je s každým, kterého přímo i nepřímo zasáhla tato válka, která tolika lidem způsobuje bolest a utrpení. Přeji si mír a konec války,“ dodala tehdy.