Naomi, jsi marná! Ósakaová se po výkřiku z hlediště rozplakala a utrpěla debakl

- Jan Vojkůvka

Vedle Amandy Anisimovové, která nezvládla ztrátu prakticky vyhraného zápasu, se do obrovských problémů v Indian Wells dostala i Japonka Naomi Ósakaová. Tu v utkání 2. kola s Veronikou Kuděrmetovovou zaskočil nelichotivý pokřik z publika, po kterém její psychika utrpěla výrazný šrám. Výsledkem byly slzy a těžká porážka 0:6, 4:6.

„Naomi, jsi marná!“ zaznělo z tribun zkraje první setu, ve kterém Ósakaová poměrně rychle přišla v úvodním gemu o podání. Výkřik jedné z žen v ochozech se setkal s posměchem směrem k Ósakaové, kterou situace dost otřásla.

Japonka skončila v slzách a za stavu 0:3 dokonce požádala rozhodčí, jestli by jí nepůjčila mikrofon. „Jen bych chtěla něco říct. Nebudu nadávat, nikdy nenadávám. Jen mě to tíží na srdci,“ žádala.

Povolení však nedostala, byla však ujištěna, že pokud by někdo znovu narušil zápas tímto způsobem, bude nalezen a vyveden. To Japonku ale příliš neuklidnilo a v prvním setu schytala kanára. Ve druhé sadě se sice její herní projev zlepšil, ale na returnu se prosadit nedokázala. Po ztrátě servisu v sedmém gemu skóre nedokázala otočit a utkání ve dvou sadách prohrála.

Po zápase se trochu netradičně postavila k mikrofonu, který byl určen pro Kuděrmetovovou a promluvila k přítomným divákům. „Už dříve do mě rýpali a pokřikovali, ale nikdy mě to nerušilo. Ale tady... viděla jsem video, jak tu (v Indian Wells) křičeli na Venus a Serenu. Pokud jste to nikdy neviděli, měli byste. Nevím proč, ale nějak se mi to vybavilo,“ řekla a znovu jen stěží zadržovala slzy.

Japonská tenistka připomněla incident z roku 2001, kdy publikum bučelo a nadávalo americkým sestrám i jejich otci a rasisticky je uráželo. Důvodem bylo to, že se před jejich vzájemných zápasem v semifinále Venus odhlásila a pustila do finále svou mladší sestru.

Tehdy devatenáctiletá Serena k situaci podotkla, že se cítila nevítaná, opuštěná a měla strach, když zažila takovou kritiku a bučení z publika. Obě sestry se tehdy rozhodly turnaj bojkotovat a zatímco Serena se do Indian Wells vrátila po 14 letech v roce 2015, její sestra se do dějiště vrátila až v roce 2016.