Skreč kvůli náhlé nemoci? Anisimovová vzdala zápas za podivných okolností

- Petr Sumbal

Zvláštní a velmi nečekané vyústění měl zápas druhého kola ženské dvouhry na turnaji v Indian Wells mezi Leylah Fernandezovou a Amandou Anisimovovou. Druhá jmenovaná vyhrála první set, když ale ten druhý ztratila v tiebreaku, zápas „dobrovolně“ ukončila. Oficiálním důvodem skreče Američanky byla nemoc.

Skreče neodmyslitelně patří k tenisovým zápasům. Nikdo samozřejmě nechce předčasně vzdávat rozehrané utkání, ale dochází k tomu dennodenně. Většinou kvůli zranění, které danému hráči nedovolí pokračovat, dalšími častými příčinami skrečí jsou žaludeční nevolnosti či svalové křeče. Aby ale někdo vzdal zápas kvůli náhlé nemoci? To se zase tak často nevidí.

Přesně to se ale stalo v noci na neděli českého času na turnaji v Indian Wells. Amanda Anisimovová zničehonic po prohrané zkrácené hře druhého setu oznámila rozhodčí Ťüan Čang, že v zápase končí. Nic nepomohly ani výzvy čínské sudí, aby americká tenistka vyčkala na příchod supervisora. Anisimovová zkrátka podala rozhodčí ruku a kurt spěšně opustila.

Zápas přitom začal pro talentovanou dvacetiletou tenistku výborně. Anisimovová, která si před pár dny zvedla sebevědomí vítězstvím na exhibičním turnaji, kde porazila Naomi Ósakaovou, Paulu Badosaovou a Marii Sakkariovou, od začátku na kurtu jasně vládla a první set brzy vyhrála poměrem 6:2.

Ani ve druhém setu Anisimovová nepolevila a vypracovala si vedení 5:3. Poté ale přišel zlom. 43. tenistka světového žebříčku v devátém a desátém gemu postupně nevyužila čtyři mečboly, Fernandezová následně začala hrát lépe a povedlo se jí dostat set do tiebreaku.

V tom už devatenáctiletá kanadská tenistka jasně dominovala a vyhrála zkrácenou sadu 7:0. A pak už se odehrála ona nešťastná scénka, kdy nebohá Anisimovová sdělila umpirové rozhodčí své zdravotní trable. A než se stihla čínská rozhodčí spojit s turnajovým supervisorem, byla už Američanka pryč.

Překvapená Fernandezová už jen stihla odcházející soupeřce sportovně zatleskat, nedošlo ani na podání rukou mezi oběma hráčkami.