Patřila k obrovským talentům. Kvůli vleklým zdravotním problémům končí už ve 22 letech kariéru

- Jan Vojkůvka

Catherine Cartan Bellisová. Když se toto jméno začalo na juniorském okruhu před lety objevovat, bylo zřejmé, že se jedná o jeden z největších talentů nastupující generace. Mladá Američanka však nakonec svůj zářivý potenciál prodat nedokázala. Respektive ani nemohla. V posledních letech ji trápila vleklá zranění, kvůli nimž si nakonec řekla dost a tento týden oficiálně ukončila svou krátkou profesionální kariéru.

Bellisová přerušila svou kariéru kvůli zdravotním problémům na konci sezony 2020. Loňský rok kompletně vynechala a po zralé úvaze nakonec zjistila, že snažit se o návrat nemá příliš smysl. Její mladé tělo schytalo již tolik zátěže, včetně čtyř operací mezi červnem 2018 a březnem 2019, že ani láska a vášeň ke sportu ji už u tenisu udržet nedokážou.

Ani celá vynechaná sezona jí totiž k vyléčení problémů s rukou nestačila.

„Loni jsem zjistila, že se moje rameno příliš nelepší a rozhodla jsem se přestat hrát tenis. Více než tři roky jsem byla ve stejném cyklu rehabilitací, tréninků a zranění a psychicky ani fyzicky jsem to prostě nezvládala,“ napsala na svém Instagramu.

„Tento sport naprosto miluji a z doby, kdy jsem hrála, mám jen ty nejlepší vzpomínky,“ pokračovala mladá Američanka. „Dobrou zprávou je, že jsem svou pauzu během zranění využila moudře. V současné době dokončuji svůj vysokoškolský titul a pracuji jako investiční analytik. Všem děkuji za podporu během mé tenisové kariéry. Jste jedním z hlavních důvodů, proč jsem se tak dlouho snažila překonat zranění.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený CiCi Bellis (@cicibellis)

Byť neměla šanci svůj potenciál a talent naplno rozvinout, dosáhla velmi zajímavých výsledků. Stala se juniorskou světovou jedničkou, spolu s Markétou Vondroušovou vyhrála debl na Orange Bowlu, slavila tituly na velkých juniorských amerických turnajích jako Spring Championships, Easter Bowl či Coffee Bowl a vyhrála i na 55. ročníku Trofeo Bonfiglio. Také se v roce 2014 stala juniorskou vítězkou BJK Cupu (dříve Fed Cupu).

Že patří k obrovsky talentovaným hráčkám, potvrdila i při koketování s profesionálním tenisem. A mezi dospělými se jí dařilo velmi rychle prosazovat. Ostatně, vyhrála sedm trofejí na okruhu ITF, vybojovala titul na turnaji WTA 125K Series a v pouhých 18 letech vystoupala na 35. místo světa.

Kromě toho, že se v roce 2017 dostala na své žebříčkové maximum, obdržela ve stejném roce také ocenění WTA Newcomer of the Year pro hráčku s největším žebříčkovým zlepšením. Otevírala se před ní zářivá budoucnost plná trofejí či počínajících rivalit. Mimochodem, měla být největší rivalkou kanadské komety Biancy Andreescuové, kterou ovšem v posledních letech rovněž stíhají vleklé zdravotní problémy... Jako by jejich osudy byly z tohoto hlediska propletené.

Ale zpět k Bellisové. Ta začala skvěle i rok 2018, kdy došla v Sydney z kvalifikace do osmifinále a následně si v Dauhá zahrála ve čtvrtfinále, když porazila například Karolínu Plíškovou. Ale po domácích turnajích v Indian Wells a Miami to začalo...

Trápilo ji zápěstí, rameno a loket. Absolvovala hned čtyři operace v červnu, září, listopadu a březnu 2019. Na kurty se vrátila ke konci roku 2019 a opět ukazovala, že rozhodně může patřit do užší špičky. Ale i když v roce 2020 vyhrála osmdesátku v Maconu, zdraví měla nadále nalomené. V listopadu tak ukončila sezonu a na kurtech se už neobjevila.

Vynechala celou minulou sezonu a nyní se rozhodla, že se už nevrátí.