Noční můra pokračuje. Supertalentovaná Američanka musela na čtvrtou operaci

- Jan Vojkůvka

Přes rok se neobjevila na žádném turnaji a její návrat je stále v nedohlednu. Listopadová operace měla Catherine Cartan Bellisové, více známé pod jménem CiCi Bellisová, pomoci k tomu, aby se konečně znovu dostala na kurty. Místo toho přišel další tzv. „setback“, tedy znovuobjevení zdravotních problémů a nutnost čtvrté operace v řadě. Tu podstoupila smutná Catherine minulý týden.

Jsou lidé, co nemusí na operaci ani jednou za život, někteří podstoupí jednu, či dvě... To CiCi Bellisová má v pouhých 20 letech za sebou operace čtyři a kdo ví, jestli konečně bude mít od zdravotního trápení pokoj.

Supertalentovaná Američanka ještě v březnu věřila, že se konečně blíží okamžik, kdy bude mít po problémech. Jenže vleklé zranění zápěstí a lokte se znovu ozvalo a přinutilo lékaře odstranit z její ruky titanovou destičku, kterou jí v listopadu voperovali. Byla totiž moc velká.

„Doktor se mi předtím omlouval, že operace neproběhla dříve,“ cituje Bellisovou instagramový účet Behind the racquet. „V podstatě mi rozpůlili kost, zkrátili ji a vložili destičku. Pak jsem po nějakém čase začala trénovat, ale zase se něco pokazilo a cítila jsem v paži bolest, kdykoliv jsem hrála. Zjistili jsme, že je destička příliš velká.“

„Minulé pondělí mi ji odstranili. Nejhorší na všem je, že vždy, když začnu konečně hrát a přiblížím se tomu, že bude vše zase v pořádku, všechno se vrátí. Už nemůžu, ale tenis je pro mě vším. Kdybych tento sport nemilovala, nepodstupovala bych to,“ dodala Bellisová.

 

“During a tournament in Mexico two years ago, after playing against this big hitter, both my arms were sore for about four days. I thought it was normal and something I had to deal with. Everyone just diagnosed it as tendonitis. After getting through the clay and grass with pain doctors prescribed anti-inflammatories, which did help. I went off them, just before Asia, when I thought I was on these pills for too long. I took about 2-3 weeks off during preseason and then did some strengthening. I was at my career high ranking and wanted to continue the momentum. I went into 2017 playing Doha and Dubai. During Dubai I literally felt my elbow crack. It was now Indian Wells and the discomfort in my wrist and elbow was at an all time high. I was fed up with unqualified doctors and went to the Mayo Clinic to get the highest quality MRI. This doctor found three tears in my wrist and that one of the bones in my wrist was too long which caused the tears and impaction. The first surgery ended up solely repairing the tears, as he did not see the original impaction anymore. Shortly after healing my elbow started killing. A doctor examined it and found that two bone spurs hit each other every time I straightened my elbow, and the main one was fractured. This was the crack I felt in Dubai. The bone needed to be shaven down. It was a simple surgery and I got back to playing, but it wasn’t over. Pain returned in my wrist from ‘one of the worst impactions ever’. The doctor apologized for not doing the surgery earlier but now it was a must. They basically cut my bone in half, shortened it, and then put a plate in. This took some real time before I started hitting, but once I got to the baseline something was wrong. I received this swelling on my arm every time I played. We figured out the plate in my arm was too big, causing inflammation and aggravation. I got the plate out last Monday and that’s where I am now. The hardest things have been hitting and getting close to normality and then just being totally set back. There is no way I can do this anymore, but tennis is everything to me. I wouldn’t have done this if I didn’t love this sport.”

Příspěvek sdílený Behind The Racquet (@behindtheracquet),Dub 6, 2019 v 4:25 PDT

Dvacetiletá Američanka vlétla do dospělého tenisu už ve svých 15 letech, senzačně porazila na US Open Dominiku Cibulkovou, získala dva tituly na okruhu ITF... V roce 2015 dokráčela do 3. kola v Miami, o rok později získala čtyři tituly, včetně podniku WTA 125k Series v Honolulu, na US Open vybojovala z kvalifikace postup do třetího kola.

Měla našlápnuto skutečně vysoko. Až mezi absolutní špičku. Však také v sezoně 2017 vystoupala až na 35. místo světa, zahrála si dvě semifinále a dvě čtvrtfinále na okruhu WTA. To vše v pouhých osmnácti letech.

Bellisová, která nehraje od března 2018, se podle mnohých expertů neskutečně přetěžovala. V roce 2014, když jí bylo teprve 15 let, odehrála 35 profesionálních zápasů a neskutečnou nálož 85 utkání na juniorské úrovni.

V roce 2016 během sezony absolvovala 85 zápasů na nejvyšší úrovni. Sice tím dokázala rozvinout svůj potenciál do neskutečných rozměrů, ale dnes se ukazuje, že za cenu velkých zdravotních problémů.

Osud si s mladou Američankou pořádně zahrává... Její kariéra dost možná čelí mečbolu, který musí Bellisová odvrátit, jako je kdysi odvracela při tenisových zápasech.