Noční můra u konce? Ženský supertalent se vrátí na kurty po téměř 20 měsících

- Jan Vojkůvka

V pouhých dvaceti letech má za sebou období, které si většina tenistek neprožije ani za celou kariéru. Supertalentovaná Catherine Cartan Bellisová, přezdívaná CiCi, dlouhých 19 měsíců nehraje, na kurty by se však měla v listopadu konečně vrátit.

Bývalá 35. hráčka, jež vlétla do profesionálního tenisu jako juniorská světová jednička už ve 14 letech, se od března 2018 potýká s velkými zdravotními problémy. Po hladké porážce v prvním kole turnaje v Miami musela svou kariéru přerušit na více než rok a půl.

„Vše teď jde opravdu dobře,“ raduje se Bellisová v rozhovoru pro USTA. „Dostala jsem se do bodu, kdy mohu normálně trénovat, a kdy mám za sebou opravdu spoustu rehabilitací v posledním více než roce. Tělo mi zase zesílilo a vše vypadá pozitivně.“

Během své absence na okruhu stihla hned čtyři operace a to nejen problémového lokte, který ji trápil už od února 2018. První operaci podstoupila v červnu téhož roku.

V dalších měsících prožívala hotovou noční můru. Nejen, že chirurgický zákrok nepomohl, jak si představovala, ale do dubna 2019 musela podstoupit ještě další tři operace. Kromě lokte měla obtíže také se zápěstím a ramenem. Bolesti přitom stále nemizely.

„Je to tak tři měsíce zpátky, kdy jsem konečně přestala cítit bolesti při tréninku,“ přiznala mladá Američanka. „Už jsem si ani nemyslela, že k tomu dojde. Od poslední březnové operace jsem stále cítila bolesti.“

Nyní se konečně zdá, že trápení je konec. Podle nejnovějších informací by si CiCi Bellisová měla zahrát v polovině listopadu na turnaji 125K Series v Houstonu. Zde má provést svůj comeback po téměř 20 měsících absence na okruhu WTA.

„Bylo vážně složité jít do každé operace a přemýšlet nad tím, že mě čeká zas a znovu další rehabilitace. Ale teď jsem zase pozitivní, protože jsem se přiblížila chvíli, kdy znovu budu hrát turnaje. Tenis tolik miluji, dlouho je součástí mého života a hrozně by mi chyběl, kdybych nemohla hrát,“ podotkla s úsměvem.

Bývalá juniorská jednička vlétla mezi profesionálky senzačně. V roce 2014 ve svých 15 letech vyhrála turnaje ITF ve Florence a Rock Hill a postupně se prokousala až do první světové stovky. Nejúspěšnější pro ni byl rok 2016, kdy vyhrála hned čtyři turnaje, z toho jeden ze série WTA 125K v Honolulu.

Od roku 2017 začala objíždět výhradně podniky WTA, vybojovala semifinále na Mallorce a v San Jose, avšak v roce 2018 její senzačně rozjetou kariéru zastavila série zranění a operací.