Australian Open: Lehečka postoupil do finále kvalifikace. Kopřiva s Kolářem dohráli

- Redakce

Noc z úterý na středu znovu nabídla kvalifikační boje na úvodní grandslamový turnaj sezony. Do druhého kola kvalifikace Australian Open naskočili během programu třetího hracího dne hned tři Češi. Jiří Lehečka si ve dvou tiebreacích poradil s domácím Maxem Purcellem a postoupil do finálového kola. Naopak Vít Kopřiva nestačil na Francouze Couacauda poměrem 0:2 na sety. V Melbourne Parku se dnes představil ještě Zdeněk Kolář, ten ovšem podlehl ve dvou setech Italovi Cobollimu.

Lehečka vybojoval postup do finále kvalifikace
Jiří Lehečka (143.) si stejně jako na loňském US Open zajistil přímý souboj o postup do hlavní soutěže grandslamu. Dvacetiletý český reprezentant udolal ve druhém kole kvalifikace Australian Open v pohledném střetnutí domácího Maxe Purcella (174.) po hodině a 39 minutách 7:6(2) a 7:6(8).

Ani jeden z tenistů v utkání neztratil servis (Lehečka odvrátil tři brejkboly, Purcell dva). Český reprezentant dohnal ve druhém tiebreaku manko 3:6, posléze ještě čelil dalšímu setbolu za stavu 6:7 při svém podání. Napínavý duel zakončil dokonale přesným esem z druhého podání.

„Dnes jsem hrál o dost lépe než v prvním zápase,“ těšilo Lehečku. „Nebylo to vůbec jednoduché. Soupeř byl na domácí půdě dobře připraven, předvedl velice nadstandardní výkon. Cítil se dobře na síti, taky výborně servíroval. Musel jsem ze sebe vymáčknout maximum, abych si držel svůj servis,“ poznamenal český tenista, který si zahraje o postup do hlavní soutěže proti Kazachovi Dmitriji Popkovi (177.).

Rozhovor s Jiřím Lehečkou si můžete přečíst zde.

Kopřiva končí na raketě Couacauda
Vít Kopřiva (194.) dohrál při své premiéře v kvalifikaci Australian Open ve druhém kole. Čtyřiadvacetiletý Čech podlehl v Melbourne Parku francouzskému tenistovi Enzovi Couacaudovi (166.) po 66 minutách dvakrát 3:6.

Couacaud uspěl v prvním setu díky brejku z šestého gemu. Ve druhé sadě „loupil“ na příjmu ve třetí a závěrečné deváté hře. Naopak Kopřiva si v utkání nevypracoval žádný brejkbol.

„Soupeř výborně servíroval, chodil hodně přes první podání a na returnu mi skoro nedal šanci. Navíc hrál hrozně chytře, držel si mě v taktičtějších výměnách,“ pochválil svého přemožitele Kopřiva, jenž měl v nohách náročný úterní zápas s Francem Agamenonem.

„Udělal jsem maximum pro to, abych si odpočinul a zregeneroval. Cítil jsem se docela v pohodě, ale podmínky dnes nebyly jednoduché. A kurt mi přišel jiný, trochu rychlejší než včera,“ doplnil.

Rozhovor s Vítem Kopřivou si můžete přečíst zde.

Kolář na Cobolliho nevyzrál
Zdeněk Kolář (144.) nezvládl druhé kolo kvalifikace Australian Open, když za hodinu a 38 minut podlehl devatenáctiletému Italovi Flaviu Cobollimu (199.) 4:6 a 2:6.

Český tenista ztratil v úvodní sadě servis hned ve třetím gemu, následně si ho ovšem vzal přes čistou hru zpátky. Jenže ani v páté hře si nedokázal rodák z Bystřice nad Pernštejnem podání udržet, čehož už jeho soupeř dokázal využít a první sadu dotáhl do vítězného konce.

Druhý set už byl jasně v režii grandslamového debutanta. Ten si utvořil náskok 5:0, a i když vzápětí Kolář dokázal dvěma získanými hrami zkorigovat skóre, tak se na větší zdramatizování duelu nezmohl.

„První set byl vyrovnaný, na některé důležité body jsem měl trochu smůlu, ale i takový je tenis. Ve druhém setu už byl soupeř lepší. Hraje velice kvalitně, solidně. Dobře servíruje, má velmi nepříjemný kick. Jeho bekhend je rovný, bez liftu, umí z něho zrychlit hru,“ sdělil Tenisovému světu Kolář, který tentokrát neabsolvoval své utkání kolem poledne, ale až večer.

„Podmínky se lišily enormně, až jsem z toho sám překvapen. Když jsem se včera brzy ráno rozehrával, podmínky byly pomalé. Pak přes den, kdy bylo teplo, se všechno hrozně zrychlilo. A dnes večer se povrch a hlavně balóny hodně zpomalily,“ vyjmenoval český reprezentant.

Vybrané zápasy 3. hracího dne kvalifikace

Max Purcell (AUS, 174.) – JIŘÍ LEHEČKA (143.) 6:7(2), 6:7(8)
VÍT KOPŘIVA (194.) – Enzo Couacaud (FRA, 166.) 3:6, 3:6
Flavio Cobolli (ITA, 199.) – ZDENĚK KOLÁŘ (144.) 6:4, 6:2
Nao Hibinová (JPN, 127.) – Elisabetta Cocciarettová (ITA, 155.) 6:2, 6:1
Robin Haase (NED, 229.) – Michajl Kukuškin (KAZ, 180.) 5:7, 6:7(2)
Nikola Milojevič (SRB, 139.) – Vitalij Sačko (UKR, 244.) 6:3, 7:6(4)
Kamilla Rachimovová (RUS, 116.) – Victoria Jiménezová Kasincevová (AND, 202.) 6:7(5), 7:6(8), 6:4
Alexandra Ignatiková (ROU, 211.) – Irina Maria Baraová (ROU, 136.) 7:5, 1:6, 4:6 
Jurij Rodionov (AUT, 138.) – Filip Horanský (SVK, 193.) 6:7(5), 6:4, 5:7 
Nina Stojanovičová (SRB, 118.) – Hailey Baptisteová (USA, 168.) 3:6, 4:6
Alessandro Giannessi (ITA, 184.) – Quentin Halys (FRA, 153.) 3:6, 6:3, 7:6(10)