Lehečka po strhující show: Hrát tady proti Australanům je strašně těžké

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Střetnutí mezi Jiřím Lehečkou a Australanem Maxem Purcellem ve druhém kole kvalifikace Australian Open bylo reklamou na tenis. Díky účasti domácího hráče si navíc do hlediště našlo cestu slušné množství fanoušků, kteří vytvořili skvělou atmosféru. I když diváci odhodlaně podporovali australskou naději Purcella, dokázali férově ocenit i nesporné kvality jeho přemožitele Lehečky. „Hrát proti Australanům na jejich domácí půdě je vždy strašně těžké a dnešek nebyl výjimkou,“ hlásil po postupu do finále kvalifikace dvacetiletý Čech.

Velmi odvážné druhé podání přineslo Jiřímu Lehečkovi rozhodující body v atraktivním souboji herních stylů s Maxem Purcellem. Zatímco český mladík sázel hlavně na agresivní hru od základní čáry, jeho australský protivník dal vzpomenout na svého slavného krajana Patricka Raftera a hned 50krát vyrazil k síti!

V tiebreaku druhého setu měl třiadvacetiletý Purcell, jenž si předloni zahrál na Australian Open finále čtyřhry, dokonce čtyři setboly (vedl 6:3 a poté ještě 7:6). Lehečka ale ukázal velkou psychickou odolnost a duel ukončil po výsledku 7:6(2) a 7:6(8).

V kvalifikaci Australian Open jste zvládl oba své dosavadní zápasy bez ztráty setu. Jak zatím hodnotíte svou misi v Melbourne Parku?
Jde to dobře, i když první zápas nebyl úplně podle mých představ. Byl jsem nervóznější, dělal jsem dost nevynucených chyb, ale totéž by se dalo říct o mém soupeři (Lehečka na úvod porazil Američana Michaela Mmoha dvakrát 6:4, pozn. red.). Dnes jsem hrál o dost lépe. Soupeř byl na domácí půdě, takže věděl, co má očekávat. Určitě tady dlouho trénoval a byl dobře připraven.

Jak se vám hrálo proti Australanovi na Australian Open?
Hrát proti Australanům na jejich domácí půdě je vždy strašně těžké. Australani totiž často mají nejlepší výsledky právě na domácích turnajích. Myslím, že dnešek nebyl výjimkou, soupeř předvedl velice nadstandardní výkon. Cítil se dobře na síti, výborně servíroval. Musel jsem ze sebe vymáčknout maximum, abych si držel svůj servis.

Speciálním pomocníkem v klíčových chvílích, i při proměněném mečbolu, vám byl agresivnější druhý servis, že?
Párkrát mi to tam dobře sedlo. Nějak jsem vycítil, co je potřeba, viděl jsem volné místo a nebál jsem se do toho jít, vzít risk na ramena. Nicméně nebyla to bezhlavá střelba. A eso na mečbol bylo opravdu těsné (Lehečka vypálil eso z druhého podání, které se těsně dotklo čáry, pozn. red.).

Co australské sluníčko, nedělá vám problém?
Každému trvá, než se na australské sluníčko připraví a zvykne si. Je to něco jiného než v červenci v České republice. Sluníčko víc pálí, i přes mraky vás může pořádně sežehnout. Nicméně kondičně jsem připravený dobře, neměl bych mít větší problémy.

Jaký máte vlastně vztah k Austrálii a Melbourne, kde jste hrál už jako junior v roce 2019?
Austrálii mám moc rád. Melbourne je krásné město s mnoha parky. Říkám o něm, že to je takový menší a čistší New York. (usmívá se) A lidi jsou tady hodní a příjemní.

Ve čtvrtek vás čeká v pohledném Melbourne volný den, v pátek už svedete klíčový souboj o postup do hlavní soutěže proti Dmitriji Popkovi. Jak byste kazašského tenistu popsal?
Je to velmi zkušený hráč, na challengerové úrovni se pohybuje nějaký ten pátek a grandslamových kvalifikací už taky pár odehrál. Vím, co od něj očekávat. Bude se snažit udržet míč ve výměně a opírat se o dobrý první servis. Tak to bylo i v Petrohradě, kde jsme loni odehráli náš jediný vzájemný zápas (Lehečka tehdy na halovém challengeru vyhrál dvakrát 6:4, pozn. red.).

Petrohrad byl pouze kapkou ve vodopádu turnajů, které jste loni odehrál. Stihl jste si před začátkem nové sezóny vůbec odpočinout?
Čas na pořádný odpočinek nebo dovolenou nebyl skoro žádný. Poslední turnaj jsem odehrál v Pau, hned další týden byl Davis Cup. Po něm jsem měl týden volno, kdy jsem měl klid od rakety. Pak už jsem navázal exhibicí v Polsku a extraligou v Česku, přes Vánoce jsem lehce trénoval a následně jsme okamžitě letěli sem do Austrálie. Příprava nebyla dokonalá, ale tím, že jsem neměl delší pauzu od tenisu, nebyla potřeba. Jedu pořád v jednom kuse.

Australian Open (AUS, 75 000 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Max Purcell (AUS, 174.) – JIŘÍ LEHEČKA (143.) 6:7(2), 6:7(8)