Denní menu, 7.1.2022: Macháč je po obratu v semifinále challengeru, Lehečka s Kopřivou těsně prohráli

- Redakce

Tomáš Macháč otočil na challengeru v australském Traralgonu utkání s Kazachem Michajlem Kukuškinem a zahraje si po výsledku 3:6, 6:3 a 6:2 o finále. Dlouhou třísetovou bitvu svedl na stejné akci Jiří Lehečka a v Bendigu i Vít Kopřiva. Oba Češi podlehli svým soupeřům těsně až skrze rozhodující tiebreaky. Na podniku WTA 250 v Melbourne postoupila po boku Egypťanky Šarífové do semifinále čtyřhry Tereza Martincová.

Češi v akci

Monastir: Nouza je ve finále čtyřhry
Petr Nouza si zahraje o třináctý titul ze čtyřhry. Český tenista a jeho deblový parťák Boris Butulija v semifinále "pětadvacítky" ITF v tuniském Monastiru porazili debl Babic, Oradini 7:6(3), 6:2. Česko-srbská dvojice v úvodním setu prohrávala 3:5, v devátém gemu odvracela setbol, v důležitou chvíli však zabrala a dějství nakonec otočila ve svůj prospěch. Ve druhé sadě využila dva ze tří brejkbolů, díky čemuž se probojovala do finále.

Macháč je po obratu v semifinále
Tomáš Macháč (143.) otočil na challengeru v australském Traralgonu zápas s Michajlem Kukuškinem (182.) a zahraje si na úvodní akci sezony po triumfu 3:6, 6:3 a 6:2 o finále. Nasazená čtyřka nevstoupila do utkání dobře, když vinou ztraceného podání ze čtvrtého gemu prohrál Macháč úvodní set 3:6. Rovněž o osudu druhého dějství rozhodl jediný brejk ze čtvrté hry. Tentokrát se z něj radoval rodák z Berouna. Rozhodující sada začala maratonským třiadvacetiminutovým gemem. Macháč v něm proměnil až jedenáctý brejkbol, a byť následně brejk nepotvrdil, v dalším gemu uspěl na příjmu znovu. Při vlastním podání povolil český favorit Kazachovi už jen dva uhrané míče, v sedmém gemu šel navíc do náskoku dvojitého brejku. V semifinále narazí Macháč na Nizozemce Jespera De Jonga (226.), přemožitele turnajové jedničky Francouze Simona.

Kopřiva prohrál maraton s Escobedem
Vít Kopřiva (198.) si na challengeru v australském Bendigu semifinále nezahraje. Český tenista podlehl v pátečním čtvrtfinále po velké bitvě 3:6, 7:6(2) a 6:7(2) osmému nasazenému Ernestu Escobedovi (164.) ze Spojených států Amerických. Duel trval rovných 160 minut. Kopřiva nevstoupil do zápasu vůbec dobře. Escobedo vedl 5:1, pak se český tenista vzchopil a za stavu 3:5, třicet oba sahal po brejkbolu. Ve druhém setu podruhé v zápase prorazil soupeřovo podání, dostal se do vedení 4:1, načež promarnil tři brejkboly a Escobedo srovnal na 4:4. Druhou sadu rozsekl až tiebreak. Ten vyhrál Kopřiva 7:2. V rozhodující sadě dominovalo podání. Úvodní tři gemy skončily čistou hrou, nakonec nedošlo na jediný brejk (jak Američan, tak Čech se v jednom gemu dostali ke dvěma brejkbolům za stavu 40:15). Zkrácenou hru ovlivnil zejména její úvod, kdy při obou servisech udělal Kopřiva nevynucenou chybu úderem hned po podání.

Lehečka ztratil dobře rozehraný zápas v rozhodujícím tiebreaku
Jiří Lehečka (141.) skončil na úvodním challengeru sezony ve čtvrtfinále. V Traralgonu začal dvacetiletý Čech proti Bjornu Fratangelovi (165.) ze Spojených států fantasticky, když získal za necelou půlhodinu úvodní set jasně 6:1. Hned zkraje druhé sady ale Lehečka poprvé ztratil servis. Jediný brejk stačil Američanovi na to, aby dotáhl duel do rozhodujícího dějství. V tom nevyužil Lehečka na příjmu tři brejkové možnosti, Fratangelo pak dvě. Rozhodnout tak musela až zkrácená hra. V té Lehečka otočil z 2:4 na 5:4, pak se ovšem sérií tří bodů blýskl rovněž soupeř, jenž byl v souboji dvou nasazených tenistů nakonec o kousek šťastnějším.

Martincová je v semifinále čtyřhry
Tereza Martincová si na turnaji WTA 250 v Melbourne zahraje deblové semifinále. Do toho postoupila poté, co zdolala spolu s Egypťankou Majar Šarífovou 6:2 a 6:4 švýcarsko-australskou dvojici Viktorija Golubicová, Astra Sharmaová. V dalším kole narazí obě jmenované na Australanku Samanthu Stosurovou a Číňanku Šuaj Čang, vítězky dosud posledního grandslamu v New Yorku.

Kolář si v Traralgonu zahraje deblové semifinále, Rosol končí
Zdeněk Kolář postoupil na challengeru v Traralgonu po boku Francouze Manuela Guinarda mezi čtyři nejlepší páry. Oba jmenovaní otočili souboj proti domácí australské dvojici Harry Bourchier, Brandon Walkin. Duel byl za stavu 4:6 a 6:3 před rozhodujícím supertiebreakem pro déšť přerušen. Dohrávku pak lépe zvládl národnostně smíšený tandem, a sice nejtěsnějším rozdílem 10:8. Stejným poměrem prohráli rozhodující supertiebreak Lukáš Rosol s Ukrajincem Vitalijem Sačkem, kteří nestačili na Indonésana Christophera Rungkata a Inda Divije Šarana (4:6, 6:3, 8:10).

Lehečka s Macháčem odstoupili ze čtyřhry
Tenisté Jiří Lehečka a Tomáš Macháč spolu o deblové semifinále v Traralgonu usilovat nebudou. Češi se po náročných pátečních dvouhrách ze čtyřhry odhlásili. Domácí držitelé divoké karty Calum Puttergill a Dane Sweeny jsou tak v semifinále, aniž by odehráli za dva zápasy jediný míč. O finále si zahrají proti Zdeňku Kolářovi s Francouzem Guinardem.

ATP/WTA

Melbourne Summer Set 2 (ženy, AUS, 239 477 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
MARTINCOVÁ, Šarífová (EGY) – Golubicová (SUI), Sharmaová (AUS) 6:2, 6:4

Challenger Tour

Bendigo International (muži, AUS, 58 320 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Ernesto Escobedo (USA, 164.) – VÍT KOPŘIVA (198.) 6:3, 6:7(2), 7:6(2)

Traralgon International (muži, AUS, 58 320 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Bjorn Fratangelo (USA, 165.) – JIŘÍ LEHEČKA (141.) 1:6, 6:3, 7:6(5)
TOMÁŠ MACHÁČ (143.) – Michajl Kukuškin (KAZ) 3:6, 6:3, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry
ROSOL, Sačko (UKR) – Rungkat (INA), Šaran (IND) 4:6, 6:3, 8:10
Guinard (FRA), KOLÁŘ – Bourchier, Walkin (oba AUS) 4:6, 6:3, 10:8
LEHEČKA, MACHÁČ – Puttergill, Sweeny (oba AUS) bez boje

ITF World Tennis Tour

Traralgon International (ženy, AUS, 60 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Bektasová (USA), Mooreová (GBR) – KOLODZIEJOVÁ, MALEČKOVÁ 7:5, 6:4

Magic Hotel Tours, Monastir (muži, TUN, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Butulija (SRB), NOUZA – Babič (CRO), Oradini (ITA) 7:6(3), 6:2