Tsitsipase trápí operovaný loket. Těsně před zápasem pustil do hry náhradníka

- Jan Vojkůvka

Stefanos Tsitsipas přišel o úvodní zápas nové sezony. Na ATP Cupu se chystal odehrát šlágr se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem, ale místo toho nakonec zůstal sedět pouze na lavičce. Důvodem jsou problémy s operovaným loktem, kvůli nimž nakonec do zápasu pustil svého náhradníka Aristotelise Thanose.

Na konci roku 2021 měl Tsitsipas obrovskou radost, že léčení operovaného lokte probíhá nejlepším možným způsobem a na tréninku je po dlouhých dvou letech schopný hrát bez bolestí. „Používám sval, o kterém jsem skoro nevěděl, že ho mám, protože jsem ho nepoužíval kvůli ochraně kloubu,“ lebedil si řecký hráč.

Jenže o pár dnů později je zase všechno jinak a světová čtyřka musela vynechat první plánovaný singlový zápas od listopadové operace. Před utkáním jej zachytily televizní kamery, jak si operovaný loket leduje a okamžitě bylo jasné, že něco není v pořádku.

A také nebylo. Tsitsipas do zápasu s Hurkaczem nenastoupil. Následně sice naskočil do utkání čtyřhry, ale v té se dost šetřil a bylo patrné, že není stoprocentně připravený na zápasovou zátěž.

Sám třiadvacetiletý Řek ovšem uklidnil své fanoušky, když oznámil, že jeho hlavním cílem je být připravený na Australian Open a vynechání singlového souboje s Hurkaczem byla především prevence. „Rehabilitace z mé listopadové operace lokte je zaměřena hlavně na Melbourne a dnešní krok je jen opatřením, abych si byl jistý, že se na Melbourne zvládnu připravit,“ uvedl. Jestli se ovšem na ATP Cupu představí nesdělil. „Uvidíme, jak to bude probíhat den po dni a zápas od zápasu,“ dodal.

Jeho nasazení do čtyřhry za rozhodnutého stavu bylo především testem, v jaké kondici se jeho problémová ruka nachází. Jednalo se navíc o logický krok, jelikož v případě problémů by případná skreč za rozhodnutého stavu tolik nemrzela jako během dvouhry a tzv. živého zápasu. Zda bude ovšem připravený v pondělním klání proti Argentině i na dvouhru, toť otázka.

Na kurtu mezitím jeho náhradník, dvacetiletý Aristotelis Thanos, jemuž náleží až 1076. místo na žebříčku ATP, nebyl pro Hurkacze adekvátním soupeřem. Polák svého soka deklasoval 6:1, 6:2, navázal na předchozí vítězství Kamila Majchrzaka a vybojoval pro Polsko první výhru v základní skupině.