Krach a velké dluhy španělské hvězdy. Bývalé světové jedničce hrozí dokonce vězení

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Arantxa Sánchezová Vicariová se dostala do obřích problémů. Podle nejnovějších informací se snažila úmyslně přepsat svůj majetek na bývalého manžela, aby nemusela splácet své dluhy. Za podvod jí hrozí až čtyřleté vězení.

Španělská hvězda, která zářila v 90. letech 20. století, kdy vyhrála drtivou většinu svých 14 grandslamových titulů (4 ve dvouhře, 6 ve čtyřhře a 4 v mixu) a byla světovou jedničkou v singlu i deblu, ukončila kariéru v roce 2002 a v roce 2004 se na několik turnajů vrátila. Od jejího druhého ukončení kariéry se však potýká s finančními problémy.

Nyní kvůli těmto problémům čelí dokonce hrozbě vězení. Španělští prokurátoři totiž zjistili, že se dle pokynů svého bývalého manžela Josepa Santacany snažila odklonit svůj majetek, aby nemusela splácet své dluhy.

Podle informací deníku La Pais dluží Sánchezová Vicariová instituci Bank of Luxembourg 5,2 milionu eur za úvěrový a majetkový podvod, přičemž už v roce 2009 byla Španělka shledána vinnou z daňových úniků a musela splatit částku 3,5 milionu eur.

Pokud by barcelonská prokuratura uspěla se svou žalobou a Sánchezové byl prokázán podvod s odklonem majetku, mohla by bývalá tenistka a v současnosti tenisová trenérka skončit až na čtyři roky ve vězení.

Během své kariéry si Sanchézová Vicariová vydělala jen tenisem přes 16 milionů dolarů. Dohromady i s reklamami vydělala okolo 60 milionů. I přesto ji však potkal finanční krach, který podle ní způsobili její rodiče, kteří měli během její kariéry kontrolu nad jejími financemi a přišli o všechny její peníze.

Vítězka 29 titulů na okruhu WTA kvůli tomu dokonce v roce 2012 zažalovala svého otce a staršího bratra za špatné nakládání s jejími kariérními výdělky. Soudní spor trval tři roky a v roce 2015 skončil soukromým vyrovnáním.

Sánchezová Vicariová není jedinou hvězdou 80. a 90. let, kterou potkal finanční krach. Obří dluhy nasekal také bývalý první hráč světa Boris Becker, který dokonce musel dát do aukce své wimbledonské trofeje, aby umořil část dluhu. Z problémů jej nedostala ani diplomatická imunita, kterou na krátkou dobu získal. A i jemu hrozí pobyt za mřížemi.