Nová obrana před soudy? Becker se hájí diplomatickou imunitou

- Jan Vojkůvka

Zvláštní atašé Středoafrické republiky pro sport a kulturu v Evropské unii. To je nová funkce, kterou se od letošního dubna může pyšnit bývalý německý tenista a trojnásobný wimbledonský šampion Boris Becker. Mimo jiné díky tomu získal diplomatickou imunitu, se kterou se nyní snaží zastavit insolvenční řízení ve Velké Británii.

Podle informací, které zveřejnila britská média, se Becker, jemuž byl ve Velké Británii v červnu 2017 deklarován bankrot kvůli nesplacené půjčce ve výši 3,5 milionů eur, snaží využít diplomatické imunity, aby se vyhnul soudním řízením kvůli svým dluhům.

„Znamená to, že nemůže být vystaven právnímu sporu před soudem v žádné zemi, dokud zůstane diplomatickým zástupcem,“ uvedli právní zástupci bývalého německého šampiona.

Kromě soukromé banky Arbuthnot Latham & Co, kvůli jejíž půjčce byl Beckerovi vyhlášen bankrot, se do insolvenčního řízení přihlásil rovněž Beckerův bývalý obchodní partner, který požaduje částku ve výši 36,5 milionů eur. V přepočtu se tak na Němce nakupil miliardový dluh, přičemž stále není zcela zřejmé, kolik přesně Becker dluží.

Padesátiletý Němec se rozhodl umořit část svých dluhů díky aukci svých tenisových trofejí, včetně tří titulů z Wimbledonu. Kromě toho ale hodlá naplno využít své diplomatické imunity. Sám se přitom hájil, že vyhlášení bankrotu bylo neoprávněné, což však soud neuznal. Nyní se ale zdá, že přeci jen našel skulinku, díky které si bude moci na nějaký čas od problémů odpočinout.