Pohár BJK: Rozhodla až čtyřhra! Češky vstoupily do turnaje těsnou výhrou nad Němkami

- Redakce

Premiérový ročník Poháru Billie Jean Kingové v pondělí konečně odstartoval. Domácí hráčky svedly v pražské O2 areně tuhý souboj s Německem, nakonec díky bodům od Markéty Vondroušové a deblové dvojice Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková zvítězily 2:1 na zápasy. V dopoledním programu se z prvního vítězství radovaly favorizované Belgičanky nad Běloruskem. V souboji mezi Francií a Kanadou došlo k velkému překvapení. Kanadě se totiž povedlo favorizované Francouzky, které obhajují titul z posledního ročníku Fed Cupu, porazit 2:1 na zápasy. Uspělo také Španělsko, které vyzrálo na Slovensko taktéž v poměru 2:1 na duely.

Hradecká se Siniakovou rozhodly o výhře nad Němkami
Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková zajistily pro český BJKC tým rozhodující bod v napínavé bitvě proti německé reprezentaci. Elitní české deblistky porazily v pražské O2 areně po obrovské bitvě dvojici Anna-Lena Friedsamová, Jule Niemeierová 6:4, 6:7(2) a 10:8.

„Sedíme si, na kurtu si rozumíme a klape nám to. Za ten rok, co jsme hrály spolu, jsme se velmi dobře poznaly,“ zmínila za obě české tenistky Hradecká, která odkázala na spolupráci se Siniakovou ze sezóny 2017.

„Myslím, že to byla úžasná čtyřhra,“ hodnotil český kapitán Petr Pála. „Bylo jasné, že to bude těžké, protože se hrálo bez výhod a se supertiebreakem, což trošku nahrává tomu, kdo není takový favorit. Bylo to o pár míčcích,“ poznamenal.

Krejčíková nestačila na Kerberovou
Český tým hraje s Německem po úvodních dvou singlech vyrovnanou bitvu. Barboře Krejčíkové se totiž nepovedlo navázat na vítězství Markéty Vondroušové a prohrála se světovou devítkou Angelique Kerberovou 7:6(5), 0:6, 4:6.

Krejčíková měla výborný vstup do zápasu a po dvou brejcích vedla 3:0. Pak se ovšem začalo ukazovat, že to česká jednička nebude mít vůbec jednoduché. Kerberová se totiž ve skóre dotáhla a dokonce měla následně v 10. i 12. hře setboly. Krejčíková je však odvrátila a v tiebreaku se jí povedlo soupeřku přehrát.

Druhý set však nabídl německou dominanci. Kerberová prohrála jen devět fiftýnů a uštědřila své soupeřce kanára. Skvělý vstup měla přitom i do závěrečného setu, v němž se ujala vedení 3:1. Krejčíkové se sice povedlo srovnat na 3:3, ale v klíčové sedmé hře to nepotvrdila a po sedmi shodách si znovu prohrála podání. Byť měla ještě v 10. gemu brejkbol, Kerberovou už brejknout nedokázala a duel prohrála.

„Bylo to super, i když se mi nepodařilo vyhrát. Hrála jsme na sto procent a bojovala o každý balon. Přestože jsem prohrála, je to pro mě přínos, super zkušenosti. Angelique je strašně zkušená hráčka, má nepříjemný styl, nic nezkazí, nedá míček zadarmo. Chyběly mi uhrát dva míče jinak a mohla jsem tady sedět a být šťastnější,“ hodnotila na tiskové konferenci Krejčíková, která si nechala v utkání ošetřovat lýtko.

„Teď je to lepší. Nevím, co to bylo, nestává se mi to často. Dnes ho necháme na pokoji a budeme ho řešit zítra. Nejdůležitější je se pořádně vyspat a nabrat energii, abych byla co nejvíc ready na další zápasy,“ doplnila.

Vondroušová zařídila první bod
Před Krejčíkovou se na kurtu představila Vondroušová, která předvedla parádní premiéru v O2 areně. V úvodním utkání totiž deklasovala Andreu Petkovicovou ve dvou setech 6:1, 6:3 a připsala na konto Pálova výběru první bod.

Vondroušové utkání sedlo parádně. Sice po vstupu s brejkem hned ve druhé hře sama ztratila podání, následně získala pět gemů v řadě včetně tří servisů soupeřky v řadě a v podobném duchu vlétla i do sady druhé. Rychle vybojovala další brejk, ujala se vedení 3:0 a následně postupnými krůčky dokázala zápas doservírovat.

Kromě dobrého podání si Vondroušová výrazně pomáhala i kraťasy, které způsobovaly Petkovicové obrovské problémy. Němka za celý zápas nenašla na tuto Markétinu zbraň recept.

„Byla jsem hodně nervózní, trvalo mi tak tři gemy, než jsem nervozitu setřásla. Vedla jsem 2:1, pak to bylo v pohodě. Byl to můj první zápas doma v O2 areně, ale moc jsem si ho užila. Z vítězství mám velkou radost,“ uvedla na tiskové konferenci Vondroušová.

Belgičanky slaví první výhru
Billie Jean King Cup v Praze odstartoval dopoledne prvními dvěma zápasy a na kurt se vydaly rovněž tenistky Belgie a Běloruska. Belgičanky, které šly do souboje v rolích favoritek, také dokázaly svou pozici potvrdit a o zisku první výhry rozhodly už po duelech ve dvouhře.

Jako první se prosadila Greet Minnenová. Sedmdesátá hráčka žebříčku dokázala porazit Irynu Šymanovičovou (263.) hladce ve dvou setech 6:2, 6:2 a poslala svůj tým do vedení. Definitivu vítězství zařídila následně Elise Mertensová (18.), která svedla o něco dramatičtější souboj s Aljaksandrou Sasnovičovou (88.), kterou nakonec zdolala 6:2, 4:6, 6:2.

Za rozhodnutého stavu se ještě odehrála čtyřhra, v níž nakonec Vera Lapková a Aljaksandra Sasnovičová dokázaly porazit Kirsten Flipkensovou a Elise Mertensovou 6:4, 6:3 a snížily na konečných 1:2.

Francie nečekaně prohrála s Kanadou
Úvodní runda zápasů přinesla i velké překvapení, které se zrodilo v souboji mezi Francií a Kanadou. Francouzky šly do utkání v rolích velkých favoritek, jenže papírové předpoklady nedokázaly naplnit a podlehly nečekaně 1:2 na zápasy.

O senzační bod se postarala Francoise Abandaová, která ve třech setech porazila Fionu Ferrovou 4:6, 6:4, 6:4 a rozhodla o tom, že o utkání bude v nejhorším případě rozhodovat čtyřhra, v níž měly mít kanadské tenistky papírovou převahu. A debl nakonec i rozhodoval, protože ve druhé dvouhře Alizé Cornetová srovnala na 1:1 po výhře 6:4, 7:6(5) nad Rebeccou Marinovou.

V rozhodující čtyřhře se povedlo Kanaďankám Gabriele Dabrowské s Marinovou skutečně porazit francouzské duo Claru Burelovou a Cornetovou ve dvou setech 6:3, 7:6(6) a dotáhly tím celý duel s Francií k překvapivému vítězství.

Více se dění v souboji věnujeme zde.

Skupina A 

Francie – Kanada (O2 arena) 1:2

Fiona Ferrová (105.) – Francoise Abandaová (353.) 6:4, 4:6, 4:6
Alizé Cornetová (59.) – Rebecca Marinová (148.) 6:4, 7:6(5)
Burelová, Cornetová – Dabrowská, Marinová 3:6, 6:7(6)

Skupina B

Bělorusko – Belgie (O2 universum) 1:2

Iryna Šymanovičová (263.) – Greet Minnenová (70.) 2:6, 2:6 
Aljaksandra Sasnovičová (88.) – Elise Mertensová (18.) 2:6, 6:4, 2:6 
Lapková, Sasnovičová – Flipkensová, Mertensová 6:4, 6:3

Skupina C

Španělsko – Slovensko (O2 universum) 2:1

Carla Suarezová Navarrová (330.) – Viktória Kužmová (175.) 2:6, 6:3, 3:6
Sara Sorribesová Tormová (37.) – Anna Karolína Schmiedlová (83.) 6:3, 3:6, 6:2
Sorribesová Tormová, Suarezová Navarrová – Kužmová, Mihalíková 4:6, 6:2, 10:7

Skupina D

Česko – Německo (O2 arena) 2:1

Markéta Vondroušová (35.) – Andrea Petkovicová (76.) 6:1, 6:3
Barbora Krejčíková (3.) – Angelique Kerberová (9.) 7:6(5), 0:6, 4:6
Hradecká, Siniaková – Friedsamová, Niemeierová 6:4, 6:7(2), 10:8