Od nervozity k dominanci. Vondroušová si v O2 areně splnila velký sen

- Marek Bartošík

Markéta Vondroušová zvládla svou reprezentační premiéru v O2 areně na jedničku s hvězdičkou. Stříbrná olympijská medailistka nedala v začínajícím Poháru Billie Jean Kingové šanci zkušené Němce Andree Petkovicové, kterou vyřídila po setech 6:1 a 6:3. „Byla jsem hodně nervózní, trvalo mi tak tři gemy, než jsem nervozitu setřásla. Vedla jsem 2:1, pak to bylo v pohodě. Byl to můj první zápas doma v O2 areně, ale moc jsem si ho užila. Z vítězství mám velkou radost,“ uvedla na tiskové konferenci Vondroušová.

Vhodně zahraný kraťas, nechytatelný lob, velmi dobré podání, neprostupná obrana… Pondělní podvečer v O2 areně, svatostánku české tenisové reprezentace, zkrátka patřil usměvavé tenistce ze Sokolova Markétě Vondroušové.

Za reprezentaci jste už sehrála nejedno utkání. Jak jste ale prožívala svůj debut v O2 areně?
Byla jsem fakt hodně nervózní už od rána. A protože jsme šly hrát trochu později, nervozita se stupňovala. Věděla jsem, že ona je bojovná a že mi nedá nic zadarmo. Chtěla jsem o to víc vyhrát, protože jsme tady doma. Naštěstí ze mě nervozita po pár gemech opadla a hrála jsem fakt dobře.

Už si užíváte euforii z vítězství?
Ještě jsem furt trošku v křeči, nicméně zápas jsem si nakonec hrozně užila. (usmívá se) Takhle s publikem to bylo skvělé, úplně něco jiného než na turnajích. Před lidmi jsme nehrály hrozně dlouho.

Jaké pro vás bylo poslouchat v O2 areně před zápasem českou hymnu?
Je to silný zážitek, vždy jsem o něm snila. Člověk se chce samozřejmě předvést, před zápasem mi bylo fakt hrozně, už při rozcvičce. Ale tým je tady skvělý, celkově se tu cítím fakt dobře a zápas jsem si hrozně užívala.

Spokojení mohli být díky vaší pestré hře, plné kraťasů a lobů, také fanoušci. Je lob vaším novým oblíbeným úderem?
Vždycky se tak nějak hodí, hraju hodně intuitivně. Kraťasy byly dneska dobré a celkově mám hru nastavenou tak, že nemám nějakou šablonu, ale spíš hraju podle citu.

O2 arena dnes není ani zdaleka vyprodaná, přesto vás z ochozů povzbuzovaly tisíce lidí. Můžete popsat atmosféru při zápase?
Publikum je skvělé, ještě jsem doma před tolika lidmi nehrála. Člověka to hrozně nabudí, chce se předvést. Měla jsem tu hodně lidí, rodinu i kamarády. Byli poházení po aréně, ale našla jsem tátu i mámu, což bylo hlavní. (usmívá se)

Billie Jean King Cup by BNP Paribas Finals, Praha (ženy, CZE, 10 400 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Skupinová fáze (ČR – Německo)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (35.) – Andrea Petkovicová (GER, 76.) 6:1, 6:3