Sezonu útrap po nákaze covidem háže za hlavu. Do Prahy přijela Abandaová ve formě a zaskočila favoritku

- Jan Vojkůvka

Mezi tenistkami, které letošní Billie Jean King Cup v Praze zahájily hned v první rundě, byla i čtyřiadvacetiletá Kanaďanka Francoise Abandaová. Ač je v kanadském týmu žebříčkovou trojkou a figuruje až na 353. místě světa, dostala v pondělí šanci předvést své umění na kurtu. A nejen, že nezklamala, dokonce si připsala velmi překvapivé vítězství 4:6, 6:4, 6:4 nad favorizovanou Fionou Ferrovou. S ohledem na to, že polovinu sezony kvůli covidu vynechala a na kurtech se víceméně trápila, dosáhla senzačního výsledku.

Na rok 2021 nebude Abandaová vzpomínat nejspíš úplně v dobrém. Poté, co loni v březnu kvůli pandemii covidu-19 musela přerušit sezonu a na kurty se už v roce 2020 nevrátila, vzhlížela s nadějí na start nového ročníku. Jenže v polovině února, po pouhých dvou odehraných turnajích, se nakazila právě covidem.

Pro vítězku tří turnajů ITF tím nastalo perné období. Průběh onemocnění neměla zrovna nejlehčí, o čemž nejlépe svědčí půlroční pauza, kterou musela absolvovat. A ani po návratu to nebylo z její strany ono. V srpnu odehrála turnaj WTA v Chicagu, kde postoupila do osmifinále, načež opět na měsíc a půl zmizela z tenisového dění.

Ani po svém druhém návratu, tentokrát v říjnu, nemohla být s výkony spokojená. Na třech turnajích si připsala jen dvě výhry, propadla se na 353. místo žebříčku a nominace do kanadského týmu ji tak musela překvapit. Jenže kapitán Kanady neměl moc na výběr. Fernandezová ani Andreescuová se do Prahy nechystaly, Bouchardová od března nehraje, Sebovová se herně trápí ještě více...

Volba tak padla i na Abandaovou. A ta se svému kapitánovi Sylvainovi Bruneauovi odvděčila nejlepším možným způsobem. Dostala totiž v pondělí přednost před Carol Zhaovou a nastoupila do utkání proti 105. tenistce žebříčku WTA Fioně Ferrové z Francie, která objíždí turnaje nejvyšší kategorie a je bývalou 39. hráčkou světa.

V utkání to dlouho vypadalo na úspěch favorizované Francouzky. Ta vedla 6:4, 2:0 a pomaličku mířila za vítězstvím. Jenže Abandaová od té chvíle výrazně zlepšila svůj herní projev a našla recept na soupeřku. Nejen, že rychle otočila na 4:2, ale ve druhé sadě už podání neztratila.

A neztratila ho ani v rozhodujícím třetím setu, byť čelila dvěma brejkbolům. Kanaďance se dařilo reagovat na tlak ze strany Ferraové, povedlo se jí i ve třetím gemu dosáhnout na brejk a ten se ukázal jako klíčový. Abandaová totiž duel doservírovala a připsala na konto Kanady senzační bod.

Nakolik byl klíčový se ukázalo jen o pár hodin později. Ve druhém singlu totiž podle očekávání zvítězila Alizé Cornetová nad Rebeccou Marinovou a rozhodnout musela čtyřhřa, ve které Kanada měla zastoupení v kvalitní deblistce Gabriele Dabrowské.

To byla pro Francii čára přes rozpočet. S rozhodnutím v deblu se příliš nepočítalo, jelikož oproti Kanadě nemají Francouzky v Praze nijak zářivé deblistky. Kanada toho plně využila. Ve čtyřhře uspěla a porazila Francii velmi nečekaně 2:1.

Členka čtvrté stovky světa, Francoise Abandaová, se tak stala velmi nečekanou hrdinkou své země, která pomohla zařídit první překvapení celého letošního Billie Jean King Cupu.