Větší důraz na Masters. Blíží se důležité změny v kalendáři ATP?

- Jan Vojkůvka

Turnaje kategorie ATP 1000, nebo chcete-li ATP Masters, by měli svou důležitost již velmi brzy potvrzovat i na první pohled v kalendáři ATP. Podle informací, se kterými přišel deník Tennis.com, chystá mužská profesionální asociace změny, po kterých se bude právě na tyto turnaje, které v hierarchii zaujímají třetí místo za grandslamy a Turnajem mistrů, klást větší důraz. Jde především o délku trvání jednotlivých turnajů.

Podle dostupných informací by ATP ráda udělala z dalších turnajů série ATP 1000 dvanáctidenní akce po vzoru turnajů v Indian Wells a Miami. Týkat by se to mělo Říma, Montrealu/Toronta, Cincinnati, Šanghaje a Madridu.

Mutua Madrid Open v této sezoně už s podobným formátem koketoval, přičemž se ovšem jedná o společný turnaj mužů a žen a roztažení akce do dvou týdnů se týkalo především ženské části turnaje, nikoliv mužské. To by se ale mělo do začátku sezony 2023 změnit. Právě tento rok je, alespoň dle zveřejněných informací, termínem, kdy by se turnaje z kategorie ATP 1000 (s výjimkou Monte Carla a Paříže), měly přeměnit ve dvanáctidenní události.

Dle spekulací tyto kroky prakticky zahubí menší turnaje z kategorie ATP 250, což ovšem není pravda. Alespoň tak hovoří plány ředitele ATP Andrey Gaudenziho, jenž s těmito turnaji počítá nejen v průběhu celého roku, ale především také jako s určitými doplňky samotných Masters.

Dle plánu by se některé menší turnaje měly v kalendáři pevně zakotvit do druhých týdnů zmíněných Masters a měly by z větších turnajů těžit na základě zvýšených finančních zisků, které plynou z rozšířených turnajů ATP 1000. Ve výsledku to znamená, že by ony turnaje z kategorie ATP 250 nejen, že nečekala záhuba, ale naopak by mělo být navýšeno jejich prize money, což má být dotováno z profitu Masters.

Nakolik plánované změny zahýbou kalendářem ATP je nejisté. Výrazně to ovšem může zamíchat nejen antukovou částí sezony, ale také americkou šňůrou turnajů před US Open. Masters by totiž místo dosavadních dvou (respektive v případě antuky tří) týdnů zabraly čtyři (pět) týdnů. Mnohé menší, avšak tradiční, akce by tím přišly o možnost lákat na své turnaje největší tenisové hvězdy. S tím se samozřejmě pojí menší zájem sponzorů i diváků, a tím pádem méně peněz a eventuální krachy.

Gaudenzi plánuje v následujících 18 měsících další konzultace ohledně zavedení změn, které by se měly dotknout už startu antukové sezony ve zmíněném roce 2023.