Famózní Lehečka! Bez ztráty setu dobyl druhý challenger a znovu vylepší maximum

- Radek Štohl

Jiří Lehečka (195.) na challengeru v Bukurešti slaví druhý letošní titul z této kategorie v singlu, celkově v dosavadním roce triumfoval už počtvrté. Devatenáctiletý Čech ve finále porazil Slováka Filipa Horanského (204.) 6:3, 6:2.

Český mladík letošní sezonu začínal na 351. místě žebříčku dvouhry. O necelého tři čtvrtě roku později bude v novém vydání rankingu o téměř 200 pozic výše. Po nedělním triumfu se poprvé v kariéře vyšplhá k 178. příčce, čímž znovu vylepší své maximum.

Do turnaje v rumunské Bukurešti přitom Jiří Lehečka vstupoval s nelichotivou bilancí – včetně finále kvalifikace na US Open vyhrál pouze jediný ze čtyř posledních zápasů, na challengeru v Turíně proti Kamilu Majchrzakovi dokonce uhrál pouhý gem.

Vše je ale zapomenuto. Vše napravil tento týden.

Lehečka při cestě do semifinále ztratil sedmnáct gemů, v boji o finálovou účast vyzval nasazenou jedničku Stefana Travagliu. Člena elitní stovky se nezalekl, vyhrál 6:3, 7:6(3) a mohl se těšit na finále proti slovenskému protihráči Filipu Horanskému.

Nedělní duel lépe zahájil osmý nasazený Čech, který uspěl při úvodních dvou servisech protihráče. Vedl 5:0, v sedmém gemu neodvrátil první brejkbol soupeře. O dvě hry později přesto set uzavřel čistou hrou.

Rovněž ve druhé sadě si Lehečka vypracoval náskok dvou brejků, při vedení 4:1 podruhé v utkání ztratil podání. Okamžitě se mu ale vydařil rebrejk, z posledních devíti fiftýnů nezvládl pouze jediný.

V příštím týdnu by Jiří Lehečka měl startovat v rumunském Sibiu, do úvodního kola hlavní soutěže mu byl nalosován domácí Filip Cristian Jianu (327.). 

Challengery

Trofeul Tiriac-Nastase, Bukurešť (muži, ROU, 44 820 EUR, antuka)
Finále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (195.) – Filip Horanský (SVK, 204.) 6:3, 6:2