Návrat do Top 100 se zatím nekoná. Murray padl na challengeru s ruským outsiderem

- Marek Bartošík

Byl hlavní hvězdou středně velkého challengeru v Rennes a zároveň jedním z hlavních favoritů na zisk trofeje. Andy Murray (116. v žebříčku ATP) však papírové předpoklady a očekávání svých fanoušků nepotvrdil, když na halové akci kategorie Challenger 90 vypadl už ve středečním osmifinále s ruským outsiderem Romanem Safjullinem (158.) po setech 2:6, 6:4 a 1:6. Britské legendě tak nevyšel další útok na posun do elitní stovky žebříčku.

Naposledy na začátku června 2018 se Andy Murray nacházel v Top 100 světového pořadí. A trojnásobný grandslamový šampion si na opětovný průnik mezi širší světovou elitu bude muset ještě počkat.

Murray sice v říjnu 2019 po návratu na okruh senzačně ovládl turnaj ATP v Antverpách a vyskočil z poloviny třetí stovky až na 127. místo, od té doby ale i vinou zdravotních potíží žádný výraznější výsledek s výjimkou jednoho challengerového finále nezapsal. Jeho maximem ve „druhé kariéře“ po složité operaci kyčle tak zůstává 102. příčka z letošního července.

Dosud poslední šanci na zlepšení měl dvojnásobný olympijský vítěz na halovém challengeru v Rennes, kde plnil roli nasazené pětky. Favorizovaný Brit sice v úvodní rundě porazil Němce Yannicka Madena (240.) 6:3 a 6:1, poté ale už v osmifinále podlehl Rusovi Romanu Safjullinovi (158.).

Čtyřiadvacetiletý Safjullin se teprve pomalu prokousává mezi širší světovou špičku, když se letos poprvé zúčastnil hlavních soutěží grandslamů. A hned z toho bylo druhé kolo na Australian Open a Roland Garros (naopak na Wimbledonu neprošel kvalifikací a US Open se nezúčastnil).

Čeští fanoušci si můžou Safjullina pamatovat z loňských challengerů v Praze, Ostravě a Prostějově. Na prvním z nich, hraném na pražské Štvanici, vzal ruský tenista dokonce set pozdějšímu šampionovi Stanu Wawrinkovi.

I když má Safjullin své kvality, stále je jeho výhra nad Murraym dost nečekaná. Čtyřiatřicetiletý Brit tak nenavázal na parádní představení z prvního kola US Open, kde po statečném boji padl s řeckým superfavoritem Stefanosem Tsitsipasem (3.) v pěti setech.

Další příležitost na posun do Top 100 bude mít Murray už příští týden, jelikož obdržel divokou kartu do hlavní soutěže halového podniku ATP ve francouzských Métách. Rodák ze skotského Glasgow se tamního turnaje zúčastnil dosud pouze jednou, když v roce 2007 dokráčel až do finále. Jestliže by tento výsledek po 14 letech zopakoval, vyšvihl by se přibližně k 90. místu v žebříčku.