Být favority znamená mít skvělé hráčky, potěšil svěřenkyně kapitán Pála

- Daniel Kubelka, Jan Vojkůvka

Do finále půjdou v rolích papírových favoritek, navíc s výbornou formou. České tenistky se ve Francii pokusí zkompletovat vítězný hattrick a získat celkově pátou trofej za posledních šest let. Na setkání s novináři se sešel kompletní tým ve velmi uvolněné atmosféře, plné smíchu a vtipkování.

Původní zpravodajství z francouzského Štrasburku - Na tiskovou konferenci ve francouzském Štrasburku se český tým vydal záhy po domácích tenistkách a konečně byl v plném počtu. Zatímco Petra Kvitová dorazila do Francie už v pondělí, Barbora Strýcová přijela zhruba okolo třetí hodiny, stihla ještě lehce potrénovat a následně vyrazila za zbytkem týmu na setkání s novináři.

Nejdůležitější je, že už je tu celý tým,“ řekl kapitán Petr Pála na úvod tiskové konference. „V neděli jsme dobře potrénovali, ale až dnes jsme kompletní, tak zatím nemám moc, co říct,“ rozesmál přítomné odpovědí na otázku, jak využívá těch pár dní tréninku před finále.

Pod vedením Petra Pály fedcupová reprezentace ještě nikdy finálový duel neprohrála a ziskem čtyř triumfů za pět posledních let stanovuje určitý typ dynastie. Pála však odmítá, že by finálová bilance vystavovala jeho tým většímu tlaku či pocitu sebeuspokojení.

Nemyslím si, že je to pro nás past. Vždy se chcete dostat do finále a myslím, že všechny holky to vidí stejně a už to je dostatečně motivuje,“ myslí si Pála. „Vždy je to privilegium, moci hrát ve finále, a proto jsme tady, s dobrým týmem a těšíme se na víkend.

S motivací nemá problém určitě Petra Kvitová, která si dodala sebevědomí na turnaji v Ču-chaji, který vyhrála a z Číny se rychle přesunula do Štrasburku, aby mohla zabojovat o další fedcupový triumf do sbírky. „Myslím, že je to trochu o rozdělování motivace. Myslím, že už jsme opravdu unavené po celé sezoně, ale každý rok je to stejné a myslím, že toho stále nemáme dost,“ usmála se. „Ale k té motivaci, může to být skvělé zakončení roku, je výborná atmosféra a trofej z Fed Cupu je pro nás stále speciální.“

V letech 2012, 2014 a 2015 zvítězil český tým ve Fed Cupu v domácím prostředí a pochopitelně i na to se stočila během rozhovoru řeč. Může být hra venku problémem v českých plánech na další titul? „Když jsme poprvé vyhráli, tak to bylo venku v Rusku, takže s tím máme zkušenosti. Víme, jak se s tím poprat. Je jasné, že francouzští fanoušci budou podporovat svůj tým hodně hlasitě, ale na to jsme zvyklí a víme, jaké to je, když musíme hrát před spoustou fanoušků,“ podotkl Pála.

Jak již bylo zmíněno, české hráčky jsou papírovými favoritkami, obě singlistky mají výše na žebříčku, jejich forma je také výborná. Je vůbec něco, čeho by se mohly u Francouzek bát? „No,“ zaváhal Pála, čímž rozesmál své svěřenkyně. „Vím, že jsme papíroví favorité. Ale tak je to většinou, když hrajeme, že jsme favorité a to je něco, s čím se musíme poprat. Neřekl bych, že bychom byli obrovštví favorité, ale víme, že mírní jsme. Ale v týmové soutěži se může stát cokoliv,“ ví Pála.

Musíme se na francouzský tým připravit. Mají velmi dobrý tým se skvělými hráčkami. Minulý zápas doma vyhráli už po třech singlech. Vidím na nich, jak se těší na finále. A na to se musíme připravit, bude to velmi náročné. Ale samozřejmě jsem šťastný, že jsme favorité, protože to znamená, že mám skvělé hráčky,“ dodal kapitán.

Ve Štrasburku se dlouhodobě kuná také turnaj WTA, na kterém v této sezoně vyhrála právě francouzská reprezentantka Caroline Garciaová. A i české tenistky mají s tímto podnikem své zkušenosti. Na všechny hráčky tak směřovala otázka na vzpomínky na Štrasburk.

No, já jsem tu hrála jednou a moc daleko jsem se nedostala, takže na Štrasburk si moc nepamatuji,“ podotkla Karolína Plíšková, která na turnaji hrála jen jednou v roce 2013 a vypadla v prvním kole. Ještě hůře na tom byla Bára Strýcová, která zde hrála v roce 2004 a ač postoupila do čtvrtfinále, ve vzpomínkách nedokázala úspěšně zapátrat. „Já si nepamatuju nic, omlouvám se,“ špitla česká trojka.

Příliš zkušeností s francouzským turnajem nemá ani Petra Kvitová - pouze osmifinále z roku 2008. „Nepamatuju se,“ smála se Kvitová, která zároveň musela být k odpovědi tak trochu postrčena. Příliš se totiž zamyslela a když na ni přišla řada, zarytě mlčela a hleděla do dáli, čímž všechny přítomné rozesmála. „Omlouvám se,“ dokázala ze sebe v češtině přes menší zachvat smíchu dostat.

Situaci tak zachraňovala alespoň Lucie Hradecká, která na tomto turnaji hrála v letech 2009 - 2013. „Párkrát jsem tu hrála, byla jsem dvakrát ve finále. Takže mám na Štrasburk skvělé vzpomínky, protože jsem tu hrála druhé finále na okruhu WTA. Je to pěkné tu zase být a vím...,“ zarazila se Hradecká, když ji do řeči skočila laškující Petra a pronesla: „Toto je její zdejší třetí finále!

Ano, je hezké být zpátky, je to krásné město,“ dodala následně desátá deblistka na světě.

Pohodová atmosféra, úsměvy, to vše doprovázelo tiskovou konferenci s českými tenistkami, které ukázaly, že před finále nejsou vůbec nervózní a naopak si závěr sezony užívají. Ostatně mají důvod, všem velmi daří, jsou ve formě, stoupají žebříčkem, posbíraly nějaké tituly. Úplně poslední triumf sezony pak získala Petra Kvitová na WTA Elite Trophy v Ču-chaji, kde hrála ještě v neděli a následně ji čekala dlouhá cesta přes Prahu až do Francie.

Bylo to trochu hektické, abych se sem dostala včas,“ přiznala Kvitová. „A samozřejmě jsem i z cesty letadlem unavená kvůli změnám času. Ale je to skvělé být tady. Abych byla upřímná, bylo to docela daleko a chce to pár dní k odpočinku, ale myslím, že to bude v pohodě,“ věří Kvitová.

A tak se český tým o víkendu pokusí o další velký úspěch, o další velký titul a pokusí se zachovat kouzlo spojení českého tenisu a Fed Cupu z posledních let.