Wimbledon: Djokovič udolal Berrettiniho a slaví 20. grandslamový titul

- Redakce

V závěrečný den Wimbledonu se tradičně uskutečnilo finále mužské dvouhry. Světová jednička a dvojnásobný obhájce trofeje Novak Djokovič v něm porazil rozjetého italského ranaře Mattea Berrettiniho ve čtyřech setech a připsal si 20. grandslamový titul. Po finále mužů se na centrálním dvorci konalo finále smíšené čtyřhry, v němž americko-britské duo Desirae Krawczyková, Neal Skupski porazilo domácí pár Joe Salisbury, Harriet Dartová ve dvou setech.

Srbský tenista Novak Djokovič je nezastavitelný! Světová jednička dokázala v All England Clubu ovládnout i třetí letošní grandslam a vybojovat celkově svůj dvacátý grandslamový titul, čímž vyrovnala rekord Rogera Federera a Rafaela Nadala. Ve finálové bitvě Djokovič zdolal Itala Mattea Berrettiniho 6:7(4), 6:4, 6:4 a 6:3, a přiživil tak naději na zisk kalendářního grandslamu.

Po ztrátě prvního setu, ve kterém vedl 5:2, se dokázal rychle oklepat a rozjel svou cestu za rekordním titulem. Ve druhém setu sice ztratil jedno podání, ale při double brejku jej to ani příliš mrzet nemuselo.

V dalších sadách si už zaváhání na servisu nepřipustil a Berrettinimu naopak dokázal v obou dějstvích prorážet podání. Finále, které trvalo bezmála tři a půl hodiny, uzavřel právě na returnu, když v deváté hře využil svůj třetí mečbol.

„Jako sedmiletý jsem si doma vystavoval repliku trofeje z Wimbledonu. A teď jsem tu vyhrál pošesté,“ usmíval se na kurtu po finálové bitvě, při níž přiživil své naděje na vítězství na všech čtyřech grandslamových turnajích v sezoně. Zbývá mu už jen poslední, US Open.

Více se utkání věnujeme zde.

N. Skupski a Krawczyková slaví titul z mixu
Brit Neal Skupski a Američanka Desirae Krawczyková porazili ve finále smíšené čtyřhry na Wimbledonu domácí dvojici Joe Salisbury, Harriet Dartová po hodině 21 minutách 6:2 a 7:6(1). Zatímco jednatřicetiletý Skupski oslavil svou premiérovou trofej z grandslamu, sedmadvacetiletá Krawczyková se radovala už podruhé (Roland Garros 2021).

Finále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Matteo Berrettini (ITA, 9.) [7] 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3

Finále smíšené čtyřhry
D. Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) [7] – Salisbury, Dartová (oba GBR) 6:2, 7:6(1)

Finále dvouhry chlapců
Victor Lilov (USA) – Samir Banerjee (USA) 5:7, 3:6

Finále dvouhry dívek
Nastasja Mariana Schunková (GER) – Ane Mintegiová Del Olmová (ESP) 6:2, 4:6, 1:6