Hodně mi pomohl servis, radovala se po postupu do finále Kvitová

- Jan Vojkůvka

Jaké lepší zakončení sezony by si mohla Petra Kvitová přát? Závěrečný turnaj na okruhu WTA v kalendářním roce 2016 přinese české tenistce ještě jednu šanci na turnajový titul. Na WTA Elite Trophy vybojovala postup do finále!

Souboj s Číňankou Čang Šuaj, domácí hráčkou, se nesl v duchu velké show, které obě hráčky předváděly. Kvalitní duel s sebou přinesl i velkou odezvu z tribun, které vytvořily skvělou kulisu. Ostatně na dvorci zrovna bojovala domácí tenistka a také v Číně velmi oblíbená Petra Kvitová.

Bylo to skvělé semifinále, publikum bylo úžasné. Myslím, že je velmi talentovaná, dobře tu potrénovala před turnajem. Věděla jsem, že to bude těžké,“ řekla k Čang Šuaj po utkání Kvitová, která však velmi rychle našla recept na hru soupeřky a na kurtu musela zápolit pouhých 68 minut.

V utkání byla smrtící zejména na returnu. Za celý zápas si vypracovala čtyři brejkboly a všechny dokázala proměnit! Stoprocentní úspěšnost nebývá zrovna u žen příliš častá. Stejně jako precizní výkon na servisu, Kvitová totiž Čang povolila jeden jediný brejkbol a to až v závěrečné hře utkání. Odvrátila ho.

Na zakončení zápasu se sice trochu natrápila, v maratonském osmém gemu druhé sady, v němž odvrátila zmíněný jediný brejkbol soupeřky, se nemohla dlouho přes shodu prosadit a využila až čtvrtý mečbol! I přes vyřazení domácí hráčky publikum ocenilo výkon obou hráček bouřlivým aplausem. Kvitová předvedla kromě výborné útočné hry i perfektní defenzivu a nedarovala Čang žádný míček zadarmo.

Myslím, že klíčový byl můj servis. Bylo tu několik hodně těsných gemů a ona si pro ně opravdu snažila jít,“ podotkla Kvitová. „Důležité bylo držet si podání a čekat na nějakou šanci k brejku. Když se mi to povedlo, cítila jsem se lépe, více uvolněná a sebevědomá. Poslední hra byla opravdu náročná a jsem ráda, že mi můj servis dnes zase pomohl,“ dodala k utkání.

A nyní už jen finále... kdyby si měla česká tenistka vybrat soupeřku pro finálový zápas, byla by to Svitolinová nebo Kontaová? „O tohle se opravdu nestarám,“ smála se Kvitová. „Jsem šťastná, že jsem postoupila do finále. S oběma už jsem hrála a myslím, že to bude skvělý zápas. Obě hrají dobře, bude to mezi nimi zajímavé utkání. Já už se těším na zítřejší finále,“ zazářila svým úsměvem při rozhovoru na dvorci.

S oběmi jsem hrála ve Wu-chanu. Vím, že když na Svitolinovou vyvinu tlak, tak pod tlakem nehraje tak dobře, jak by mohla. Ale je těžké ji pod něj dostat, protože na servisu i returnu hraje skvěle. To samé je s Jo. Nevidím velký rozdíl. Myslím, že Jo je více agresivnější a snaží se hrát podél lajny. To je pravděpodobně největší rozdíl,“ řekla Kvitová později na tiskové konferenci.

Petra Kvitová má v Číně spoustu fanoušků a bylo to znát i na samotném utkání, ač hrála s domácí tenistkou, tak Petra byla i během duelu povzbuzována. „Děkuji vám všem za podporu. Chápu, že je těžké mi fandit, když hraji proti čínské hráčce. Takže opravdu velmi děkuju, cením si toho a těším se, že se sem zítra opět vrátím,“ řekla k přítomným divákům, za což si vysloužila bouřlivý aplaus.

A tak, ať už její cesta do Ču-chaje dopadne jakkoliv, v Číně si opět získala přizeň diváků a předváděla nejlepší tenis v této sezoně. „Do Číny jsem jela s cílem kvalifikovat se do Ču-chaje,“ řekla na tiskové konferenci. „Byla to pro mě tak trochu vtipná sezona. Po nevydařené první polovině jsem začala hrát dobře a dostat se na tento turnaj bylo skvělé. S tím, že příští týden bude finále Fed Cupu, tak jsem šťastná, že jsem se sem dostala a hraji předtím více zápasů. Bude to hezký konec sezony,“ podotkla Kvitová.

A skutečně, ve Wu-chanu titul, v Pekingu čtvrtfinále... poté návrat do Evropy a finále v Lucemburku a nyní? Finále v Ču-chaji. Co víc si přát? Snad jen, poklepejme na dřevo, vítězné finále jak na WTA Elite Trophy, tak příští týden ve Francii...