Šokující rozuzlení. Ósakaová odstoupila z Roland Garros

- Jan Vojkůvka

Takové rozuzlení situace kolem Naomi Ósakaové nečekal asi nikdo. Japonská tenistka, která se na Roland Garros rozhodla bojkotovat média, odstoupila z francouzského grandslamu. Důvodem jsou osobní problémy s duševním zdravím a s depresemi.

„Tohle není situace, kterou jsem si představovala, nebo jakou jsem chtěla vyvolat, když jsem před pár dny zveřejnila své rozhodnutí. Myslím, že pro celý turnaj, ostatní hráče i mě samotnou bude nejlepší, když odstoupím a všichni se budou moci zase zaměřit na tenis,“ napsala na svém Twitteru.

Na Ósakaovou se strhla obří kritika po jejím oznámení, že kvůli ochraně svého duševního zdraví nebude na Roland Garros absolvovat tiskové konference. Její postoj nechápala většina tenisových fanoušků, spousta jejích tenisových kolegů a pochopení k němu neměli ani pořadatelé grandslamových turnajů.

Po vynechání tiskové konference k utkání prvního kola, ve kterém porazila Tigovou, obdržela Japonka pokutu 15 tisíc dolarů a navíc se všechny grandslamy spojily a oznámily, že pokud Ósakaová svůj postoj nepřehodnotí, sankce mohou být mnohem tvrdší. Vedle dalších pokut či dokonce vyloučení z Roland Garros hrozilo Ósakaové také vyloučení ze všech grandslamových turnajů.

Japonská tenistka se nakonec rozhodla tyto úvahy pořadatelů Roland Garros a dalších grandslamů ukončit a odhlásila se z probíhajícího pařížského turnaje.

Zároveň se pokusila vysvětlit, proč se k bojkotu rozhodla: „Pravdou je, že od US Open 2018 prožívám dlouhé záchvaty depresí a bylo opravdu těžké se s tím vyrovnat,“ pokračovala na svém Twitteru. „Každý, kdo mě zná, ví, že jsem introvertní. A každý, kdo mě na turnajích potká, vidí, že nosím sluchátka, která mi pomáhají otupit moji sociální úzkost.“

„Ačkoliv všechny mé tenisové konference byly vždy milé (a chtěla bych se omluvit všem v pohodě novinářům, které jsem mohla ranit), nejsem přirozený mluvčí a mám obrovské vlny úzkosti předtím, než mám mluvit se světovými médii,“ psala o svých psychických problémech. „Jsem skutečně nervózní a je pro mě velmi stresující, abych se zapojila a dávala vám nejlepší odpovědi, jakých jsem schopná.“

Ósakaová navíc uvedla, že tiskové konference v Paříži pro ni byly vždy velmi těžké a že se cítila zranitelná.

Japonská hráčka také oznámila, že si vezme kratší přestávku od tenisu, ale jakmile nastane správný čas, hodlá spolupracovat s okruhem WTA na řešení svého problému.