První pokuta jako varování. Ósakaové hrozí vyloučením z grandslamů

- Jan Vojkůvka

Situace kolem Naomi Ósakaové začíná gradovat. Japonská tenistka, která před Roland Garros oznámila, že se nezúčastní žádné tiskové konference, zatím svůj slib plní. Za své chování už obdržela první pokutu ve výši 15 tisíc dolarů a varování, že pokud svůj postoj nepřehodnotí, bude vyloučena ze všech grandslamových turnajů.

Tvrdohlavost a neochota Ósakaové spolupracovat s pořadateli Roland Garros nakonec vyústila ve spojení všech čtyř grandslamů, které vydaly společnou tiskovou zprávu, v níž vysvětlují svůj postoj k případu. Výsledek přitom může mít pro japonskou hráčku dost tvrdé následky.

Kromě pokut jí totiž hrozí i vyloučení z Roland Garros. A nejen z něj. Pod tuto hrozbu se podepsali šéfové všech grandslamů. Reakce Ósakaové na tyto výhrůžky?

Veskrze filozofická... „Hněv je nedostatek porozumění. Změna pro lidi není příjemná,“ napsala na svém Twitteru.

Třiadvacetiletá tenistka se tak nadále staví do role oběti. Je to ovšem role oprávněná? Podle grandslamů nikoliv. Ostatně se pořadatelé Roland Garros snažili o smír. Ale neúspěšně.

„Po jejím oznámení se tým Roland Garros pokoušel změnit její rozhodnutí a neúspěšně se s ní snažil mluvit, aby byla pochopena specifika jejího problému,“ stojí ve společném prohlášení všech čtyř grandslamů.

„Kvůli nedostatečné angažovanosti Naomi Ósakaové Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open nabídly podporu, zdůraznily svůj závazek k blahobytu sportovců a navrhly dialog o těchto otázkách,“ píše se dále v prohlášení. „Připomněly se také povinnosti a důsledky jejich neplnění. Pravidla by měla platit stejně pro všechny hráče.“

Hrozba diskvalifikace a budoucího vyloučení
Jenže to nepomohlo. Ósakaová na tiskovou konferenci po výhře v prvním kole (porazila Tigovou 6:4, 7:6) nedorazila. Od turnaje za to obdržela pokutu 15 000 dolarů (maximální výše pokuty činí 20 tisíc).

Už před Roland Garros se Ósakaová přitom hájila tím, že chrání své duševní zdraví. Na to však pořadatelé všech grandslamů rovněž reagovali: „Duševní zdraví hráčů soutěžících v našich turnajích a na turné je pro grandslamy nesmírně důležité. Individuálně i kolektivně máme významné zdroje určené k tomu, aby se hráči cítili komfortně. K tomu ale potřebujeme větší zapojení hráčů, abychom porozuměli jejich pohledu a našli způsoby, jak se ještě více v tomto ohledu zlepšit.“

Jenže i v tom přístup japonské hráčky selhává. A nadále odmítá plnit své povinnosti, které z principu svého zaměstnání má. Jak navíc pořadatelé grandslamů upozorňují, i oni jsou vázáni závazky, které musí plnit a musí jejich plnění požadovat i po tenistech.

„Prvotní prvek grandslamového nařízení je odpovědnost hráčů za komunikaci s médii, ať je výsledek jejich zápasu jakýkoliv. Tuto odpovědnost hráči přebírají ve prospěch sportu, fanoušků a sami za sebe,“ pokračuje tisková zpráva. „Tyto interakce umožňují hráčům i médiím sdílet jejich pohled a hráčům umožňují vyprávět svůj příběh, což přispívá k rozvoji a růstu tenisu a fanouškovské základny jednotlivých hráčů.“

A tak musí grandslamy sáhnout možná až k extrémnímu řešení: „Oznámili jsme Naomi Ósakaové, že pokud bude pokračovat v ignorování svých závazků vůči médiím, vystavím se možným dalším důsledkům porušování kodexu chování. Opakované porušování bude přinášet přísnější sankce, včetně vyloučení z turnaje a zahájení vyšetřování závažného přestupku, které by mohlo vést k podstatnějším pokutám a budoucímu zákazu hraní na grandslamech,“ hrozí pořadatelé.

„Chceme zdůraznit, že jsou zavedena pravidla, která zajišťují, že se všemi hráči bude zacházeno stejně, a to bez ohledu na jejich postavení a přesvědčení. Není pro nás nic důležitějšího než zajistit, aby žádný hráč neměl nespravedlivou výhodu oproti ostatním, což bohužel v této situaci nastane, pokud jeden hráč odmítne věnovat svůj čas účasti na mediálních závazcích, zatímco ostatní své závazky dodržují,“ dodávají.

Ať hraje jako amatérka!
K chování Naomi Ósakaové se mezitím vyjadřují další osobnosti tenisového světa. Bývalá světová jednička a nynější expert Eurosportu Mats Wilander dokonce Japonce vzkázal, ať s tenisem skončí, pokud není schopna plnit vše, co s životem profesionálního sportovce souvisí.

„Proč by měla mít jiné zacházení než ostatní hráči? To by k nim nebylo fér. Musí tam chodit. Má sponzory, je to nejlépe placená sportovkyně na světě. Chceme vidět velké šampiony vyhrávat, slavit, ale chceme od nich také inspiraci, když čelí nesnázím,“ nabádá Ósakaovou ke změně postoje. „Jinak nehraj, když nemůžeš vykonávat svoji práci.“

Bývalý trenér Andyho Murrayho, Mark Petchey, by až tak daleko nezacházel. Ale rozhodně by Japonku potrestal například odebráním statusu profesionála.

„Pokud Naomi nechce na tiskovky, je to v pohodě. Každý, kdo chce hrát tenis a nechce chodit na tiskovky, na to má právo. Grandslamy by takovým hráčům měli dovolit startovat jako amatérům bez nároku na prize money,“ uvedl Petchey. „To zcela vyřeší tuto kauzu. Hráči si budou moci dělat, co chtějí, grandslamy budou mít na turnajích nejlepší hráče a peníze, které by takový tenista (amatér) vydělal, by se investovaly do rozvoje tenisu po celém světě,“ nabídl řešení.