WTA Elite Trophy: Postup do semifinále si zajistily Svitolinová i Čang

- Petr Šístek

Prestižní podnik v Čuchaji i ve čtvrtek pokračoval zápasy ve skupinách. Zatímco Caroline Garciaová a Jelena Vesninová odehrály teprve úvodní zápasy, Elina Svitolinová i Šuaj Čangová si již zajistily postup do vyřazovací části.

CAMELLIA GROUP: Timea Babosová (HUN) – Šuaj Čang (CHN) 6:7(2), 4:6

Šuaj Čang, jež v úvodním utkání skupiny velmi překvapivě smetla s kurtu osmnáctou hráčku světa Timeu Bacsinszkou, do dnešního utkání vstupovala ve velmi dobré pozici, neboť ji vzhledem k příznivé situaci ve skupině k postupu do semifinále případně stačila i těsná porážka. Pro dnešní soupeřky šlo již o druhé měření sil, avšak první bylo již čtyři roky staré a tehdy jej ovládla maďarská tenistka.

Favoritkou dnešního utkání avšak byla domácí Čang, ale úvod zápasu jí vůbec nevyšel, když velmi brzy prohrávala 0:3. Poté si ale dokázala ztracené podání vzít zpět a úvodní dějství nakonec dospělo do tiebreaku, který poměrně jasným poměrem 7:2 ovládla čínská tenistka. Té ovšem stejně jako v prvním setu nevyšel vstup do sady další, v níž byla nucena čelit stavu 2:4. S nastalou situací se ale vypořádala skvěle a čtyřmi získanými gemy v řadě rozhodla o svém vítězství. Díky tomu si jako vůbec první tenistka letošního turnaje zajistila postup do semifinále.

AZALEA GROUP: Samantha Stosurová (AUS) – Caroline Garciaová (FRA) 4:6, 3:6

Pro Samanthu Stosurovou šlo o utkání naděje, v němž musela bezpodmínečně zvítězit, aby si ještě zachovala šanci na postup ze skupiny. Oproti tomu Garciaová na turnaji dosud žádný zápas neodehrála a proti Australance tak v prvním vzájemném zápase hrála o dobrou výchozí pozici do zítřejšího souboje s Kontaovou.

První set nabral zajímavý vývoj, a když se Stosurová dostala do vedení 4:1 se dvěma získanými servisy soupeřky, tak se již zdálo, že je o jeho osudu rozhodnuto. Nicméně Garciaová opět připomněla známou skutečnost, že v tenise není nic rozhodnuto za jakéhokoliv stavu a pěti získanými hrami v řadě získala úvodní dějství na svou stranu.

Samantha Stosurová se ale ze ztráty výrazného vedení dokázala oklepat a do druhé sady vstoupila opět ziskem podání soupeřky. Její vedení ale mělo velmi krátké trvání, Garciaová znovu brzy získala na kurtu převahu a druhý set nakonec ovládla poměrem 6:3. Připsala si tak na turnaji první výhru a v pátek svede přímý souboj s turnajovou jedničkou Johannou Kontaovou o postup do

ROSE GROUP: Elina Svitolinová (UKR) – Jelena Vesninová (RUS) 6:4, 6:2

Elina Svitolinová zahájila turnaj důležitým vítězstvím nad Bertensovou a nyní si tak v případě vítězství proti Vesninové mohla zajistit účast v semifinále. Do utkání bude vstupovala v roli výrazné favoritky, přestože Vesninovou sice letos již v New Havenu jedenkrát porazila, ale v předchozích letech s ní dvakrát hladce prohrála.

Na úvod zápasu byli diváci svědky maratonského gemu, v němž Ukrajinka čelila čtyřem brejkbolům, ale podání si nakonec dokázala udržet. To si držela až do samotného závěru první sady, kdy se jí v deváté hře podařilo prolomit servis soupeřky a první set tak vyhrála poměrem 6:4.

Jelenu Vesninovou mohlo mrzet celkem šest nevyužitých brejkbolových příležitostí v úvodní sadě a k nim ve druhém dějství přidala další dvě. Se soupeřkou dokázala držet krok pouze do stavu 2:2, poté totiž Svitolinová získala čtyři gemy v řadě a utkání tak po 84 minutách ukončila. Ukrajinská tenistka se tak může radovat z postupu do semifinále, zatímco Vesninová si v pátek s Bertensovou zahraje již pouze o druhé místo ve skupině.

,,Snažila jsem se pouze postupovat zápas od zápasu, jít set za setem a dát to toho úplně vše" prohlásila na tiskové konferenci usměvavá Svitolinová. 

Čtyřhra

Andreja Klepacová (SLO), Arantxa Parraová-Santojaová (ESP) - Čao-süan Jang, Siao-ti Jou (obě CHN) 3:6 3:6