Obhájce Djokovič se omluvil z Madridu. Nadal tak může snížit ztrátu na čelo žebříčku

- Marek Bartošík

Světová jednička Novak Djokovič se nezúčastní nadcházejícího antukového Masters v Madridu, které začíná 2. května. Srbský tenista tak neobhájí předloňskou trofej, vzhledem k pravidlům žebříčku ATP ale přijde pouze o 500 z 1000 madridských bodů. „Omlouvám se, že letos nebudu schopen odcestovat do Madridu a setkat se se svými fanoušky. Doufám, že se uvidíme příští rok,“ vzkázal prostřednictvím pořadatelů Djokovič.

Organizátoři Mutua Madrid Open se musejí po odhlášení Rogera Federera, Stana Wawrinky a Gaëla Monfilse vypořádat také s absencí Novaka Djokoviče. Osmnáctinásobný grandslamový šampion svou omluvenkou potvrdil spekulace, které kolovaly po sociálních sítích.

Třiatřicetiletý tenista z Bělehradu poněkud překvapivě nebude obhajovat předloňský triumf (loni se akce kvůli covidu nekonala). Podobné rozhodnutí si ale může dovolit, vždyť v žebříčku ATP má aktuálně luxusní náskok 2153 bodů před Rafaelem Nadalem.

I kdyby španělský antukový král získal na domácí půdě trofej, snížil by manko na stále významných 1013 bodů.

Dalším turnajem, v jehož startovní listině Djokovič figuruje, je Masters v Římě (od 9. května). Hvězdný Srb si následně dá týden pauzu a nejspíše se představí také na druhém domácím podniku ATP v Bělehradě (od 22. května). Ve svém rodném městě skončil minulý týden v semifinále na raketě Aslana Karaceva.

Vrcholem antukové sezóny bude grandslamové Roland Garros, jehož hlavní fáze začne v neděli 30. května. Djokovič zkompletoval právě na pařížské antuce v roce 2016 kariérní grandslam.