Karacev v heroické bitvě zaskočil Djokoviče! Rus odvrátil 23 brejkbolů a slaví životní výhru

- Jan Vojkůvka

To byla řež! Na turnaji kategorie ATP 250 došlo k neskutečné bitvě mezi světovou jedničkou Novakem Djokovičem a letošní kometou Aslanem Karacevem, jenž znovu potvrdil svůj senzační vzestup. Po téměř třech a půl hodinách boje ruský tenista dokázal v semifinále skolit světovou jedničku po setech 7:5, 4:6, 6:4.

Cesta za vítězstvím to pro Karaceva nebyla vůbec snadná. Nejen, že čelil světové jedničce, ale také domácímu publiku v Bělehradě, které se snažilo tlačit Djokoviče za úspěchem. Nakonec ovšem marně.

Sedmadvacetiletý Karacev totiž opět vytáhl ze svého repertoáru skvělý tenis, který loni předváděl na českých challengerech, a s nímž slavil letos obří úspěchy na Australian Open, kde právě s Djokovičem prohrál až v semifinále, a v Dubaji, kde vybojoval svůj premiérový titul na okruhu.

Přitom nescházelo mnoho, aby se z postupu do finále radoval domácí Srb. V duelu si vypracoval hned 28 brejkbolů, ze kterých by za normálních okolností dokázal vytěžit hladkou výhru. Jenže tentokrát stál na druhé straně sítě fantasticky hrající Karacev, který většinu hrozeb odvrátil svou vlastní kvalitní hrou. Srbovi povolil využít pouhých 5 šancí na brejk!

„Byl to dlouhý zápas proti těžkému soupeři. Abyste toho hráče porazili, musíte hrát na 200 procent. Je to jako hrát proti zdi,“ uvedl po utkání unavený, ale šťastný Karacev. „K tomu přidá i spoustu výborných úderů a nedá nic zadarmo. Neustále vás nutí hrát a vy musíte být pořád připraveni, protože jakmile netrefíte pár úderů, jde to pak rychle.“

V prvním setu se Djokovič poměrně rychle dostal do vedení 3:0, ale o náskok stejně rychle přišel, když Karacev následně srovnal na 3:3. V devátém gemu se Rus dalším úspěšným brejkem dostal k možnosti úvodní dějství doservírovat, což se mu ale v tu chvíli ještě nepovedlo.

Djokovič totiž srovnal na 5:5 a dál živil naději na zisk první sady. Neživil ji ale dlouho, v jedenácté hře totiž přes shodu zase servis ztratil, a ač měl v dalším gemu hned tři brejkboly, Karaceva tentokrát nepřehrál a úvodní set ztratil.

„Na kurt jsem šel dnes vyhrát. Věřil jsem si a říkal jsem si, že budu hrát každý míček bez ohledu na situaci,“ přiznal Karacev. „Snažil jsem se držet této strategie, o které jsem mluvil s trenérem. Klíčem k úspěchu bylo bojovat o každý fiftýn.“

Byť duel obou soků trval téměř tři a půl hodiny, mohl být mnohem kratší. Ve druhé sadě totiž Karacev za stavu 0:2 opět předvedl parádní tenis a i přes další nadílku brejkbolů soupeře otočil na 4:2. Ale stejně jako se Rusovi povedlo otočit skóre, stejný úspěch slavil v dalších gemech Djokovič, jenž vlastní čtyřgemovou šňůrou strhl vítězství ve druhém setu na svou stranu a vynutil si rozhodující dějství.

A v něm to byla znovu divočina, co se týče brejkbolů. Celkem jich bylo k vidění 17 (v celém utkání 44), a o to zajímavější je, že byl využit pouhý jeden! Prorazit servis soupeře se povedlo Karacevovi v sedmé hře a to okamžitě po maratónském šestém gemu, v němž sám čelil pěti hrozbám soupeře.

Duel záhy dopodával, ač v desáté hře čelil znovu brejkbolům. O vítězství se však připravit nenechal. „Je to bezpochyby největší výhra kariéry, je to světová jednička,“ radoval se Karacev. „Jsem šťastný, na kurtu jsem nechal všechno. Zápas to byl dlouhý. Jsem vážně rád za svůj dnešní výkon,“ dodal.

Tenista, jenž byl v minulé sezoně až ve třetí stovce světa, si zahraje o svůj druhý titul v kariéře proti Italovi Matteu Berrettinimu, světové desítce, který ve druhém semifinále zdolal Japonce Tara Daniela 6:1, 6:7(5), 6:0. V případě úspěchu by si Karacev mohl znovu vylepšit své žebříčkové maximum.