Naše ministryně je katastrofa, nebere si servítky Cornetová. Posun Roland Garros se jí nelíbí

- Jan Vojkůvka

Tenistka Alize Cornetová patří k lidem, kteří nechodí pro kritiku daleko. Proto, když se dozvěděla o tom, že francouzská ministryně sportu Roxana Maracineanuová a Francouzská tenisová federace jednali o odkladu Roland Garros, nenechala si své rozladění pro sebe.

O odkladu Roland Garros se kvůli celonárodnímu lockdownu ve Francii spekulovalo už minulý týden. Ve čtvrtek se tento odklad stal skutečností, byť se jedná pouze o týdenní odklad a místo 23. května tak začne francouzský grandslam 30. května. Přesto tento posun výrazně naruší tenisový kalendář.

Ne všichni však s tímto rozhodnutím souhlasí. „Bude to mít obrovský dopad na hráče. A je šílené, že jsme se to dozvěděli z Twitteru. Někdy by trochu komunikace neuškodilo,“ napsal na sociálních sítích kanadský tenista Milos Raonic.

Mnohem více popuzená byla francouzská tenistka Alize Cornetová, která takový zásah do tenisového kalendáře bere velmi nelibě. Své myšlenky ohledně situace prezentovala v rozhovoru pro Tennis Channel.

„Mezi námi, naše ministryně sportu je katastrofa. Promiňte,“ řekla Francouzka otevřeně. „Omlouvám se, nic proti ní nemám, ale každé její rozhodnutí je pro sport špatné, jako by jí na tom vůbec nezáleželo. A jsem si jistá, že toto rozhodnutí přišlo především ze strany vlády.“

Francouzka má ve svém prohlášení dozajista zčásti pravdu. Ačkoliv Francie během lockdownu nezakázala profesionální sport, sama Maracineanuová aktivně hledala řešení pro Roland Garros, stejně jako celá Francouzská tenisová federace, která pařížský grandslam pořádá.

Důvodem odkladu ovšem je i snaha, jak docílit, aby se na tenisový turnaj dostalo publikum. „Možná to přišlo i ze strany turnaje, protože jsem slyšela, že by v případě odkladu mohli mít více diváků,“ připustila, čímž ovšem jen podtrhla svůj předchozí názor ohledně zásahu francouzské vlády, která musela pořadatelům přislíbit, že v případě odkladu turnaje budou mít pořadatelé šanci vpustit do areálu více fanoušků.

„Ať je to ale jakkoliv, tak je to podle mě pěkně sobecké rozhodnutí. Kalendář bude tímto odkladem trpět,“ dodala obavy Cornetová. A i v tom má pravdu, kvůli posunu Roland Garros se totiž bude muset o týden zkrátit travnatá část sezony...