První střípky z předělávaného kalendáře. Travnatá sezona bude kratší

- Jan Vojkůvka

Odklad Roland Garros o týden, který ve čtvrtek ráno oznámila Francouzská tenisová federace, zná své první důsledky. Grandslamová rada, jež je zodpovědná za koordinaci a management všech čtyř grandslamových turnajů, oznámila, že travnatá sezona před Wimbledonem bude o týden zkrácena.

Jak jsme již informovali, posun Roland Garros, které bude startovat až 30. května, bude mít negativní dopad na tenisový kalendář. To se potvrdilo už několik hodin po oznámení Francouzské tenisové federace, jež ve čtvrtek ráno potvrdila odklad pařížského grandslamu o jeden týden.

Po tomto posunu se začalo okamžitě jednat o úpravách tenisového kalendáře. Ve hře byl dokonce i odklad Wimbledonu o jeden týden, ale tato možnost záhy padla a platí původní termín začátku, který je stanoven na 28. června.

Místo toho se celkově travnatá sezona zkrátí o jeden týden. To je komplikace především pro pořadatele travnatých turnajů, kterých mělo být šest pro ATP a stejný počet pro WTA.

Zkrácení travnaté sezony ve výsledku znamená, že se budou muset některé turnaje zrušit. Důvodem je i start wimbledonské kvalifikace, která se bude hrát v týdnu před Wimbledonem a není tak reálná možnost, aby muži i ženy odehráli po třech turnajích v obou týdnech před samotným grandslamem.

V bezprostředním ohrožení jsou nyní turnaje ATP a WTA v Hertogenboschi, Nottinghamu a Stuttgartu, které měly startovat 7. června. Podle původního plánu mělo totiž Roland Garros končit 6. června, avšak po termínové změně se bude hrát až do 13. června.

Pro milovníky tenisu na travnatém povrchu je to další z řady ran, které od minulého roku zažívají. V loňské sezoně se totiž travnatá sezona kvůli pandemii koronaviru vůbec neodehrála. A i letos si užijí tenisu na svém oblíbeném povrchu méně.