Francie spustila další lockdown. Roland Garros je v ohrožení

- Jan Vojkůvka

Nárůst nových případů nákazy covidem-19 a rostoucí počet úmrtí přinutil francouzskou vládu spustit třetí celonárodní lockdown. Podle prezidenta Emmanuela Macrona budou platit přísná bezpečnostní opatření až do poloviny května, kvůli čemuž se do ohrožení dostává i pařížský antukový grandslam.

Letošní ročník Roland Garros je v plánu od 23. května do 6. června. Konání turnaje je však kvůli dalšímu lockdownu ve Francie silně nejisté. Nastává tak obdobná situace, která pořadatele potkala již loni.

V minulém roce byla sezona od března na téměř půl roku přerušena. Kvůli tomu se nemohlo Roland Garros pořádat v tradičním termínu a pořadatelé nakonec odložili svůj grandslamový turnaj až na přelom září a října. A možný odklad se řeší i letos.

„Diskutujeme s Francouzskou tenisovou federací, abychom zjistili, zda bychom mohli změnit termín turnaje tak, aby se nekryl s jinými sportovními a významnými událostmi,“ uvedla ministryně sportu Roxana Maracineanuová.

„Ačkoliv se sport na nejvyšší úrovni zachoval, snažíme se omezit rizika a možné šíření viru v profesionálním sportu,“ dodala.

Byť se tedy nezdá, že by Francie sáhla k úplnému zrušení sportovních aktivit, existuje snaha pořádání akcí omezit. Ostatně již došlo k odkladu cyklistické klasiky Paříž-Roubaix a dá se očekávat, že i mnoho dalších mezinárodních akcí bude přesunuto či zcela zrušeno.

Výhodou pro Roland Garros ovšem je, že kvalifikace grandslamu by měla být zahájena 16. května, tedy po aktuálním lockdownu. Zda se ale situace ve Francii zlepší, je nyní ve hvězdách. Stejně jako osud populárního antukového turnaje, který sice loni sáhl k odkladu, ale letos by takový přesun termínu konání byl, i s ohledem na nabitý tenisový kalendář, hodně složitý. Loni se totiž spousta podzimních podniků zrušila bez náhrady.

Francie k třetímu celonárodnímu lockdownu sáhla poté, co v posledních týdnech zaznamenala výrazný nárůst nakažených covidem-19. Zatímco v únoru měla v průměru okolo 20 tisíc nakažených obyvatel denně, v posledních dnech atakuje hranici 50 tisíc nakažených denně.