Brazílii trápí nový nárůst nakažených covidem. Turnaj ATP 500 v Riu musel být zrušen

- Jan Vojkůvka

Největší jihoamerický turnaj na okruhu ATP, Rio Open, se v této sezoně konat nebude. Pořadatelé, kteří únorový podnik odložili na neurčito, jej nakonec kvůli nové vlně nakažených covidem musí zrušit.

Brazílie se potýká od poloviny února s novou vlnou epidemie, která v posledních dnech atakuje dokonce 100 tisíc pozitivně testovaných denně. Nárůst nakažených, s nímž se bohužel pojí i obrovský nárůst zemřelých, přinutil pořadatele Rio Open učinit zásadní rozhodnutí.

„Kvůli přetrvávající nejistotě kolem pandemie koronaviru se Rio Open v roce 2021 neuskuteční. I přes naději, že se turnaj bude v tomto roce konat později, vývoj v zemi dodnes není příznivý. Osmý ročník největší tenisové akce v Jižní Americe se bude pořádat v únoru 2022,“ oznámili pořadatelé na svém oficiálním webu.

Organizátoři původně Rio Open odložili a doufali, že dokáží situaci vyřešit obdobně, jako se to povedlo s Australian Open. Oproti Austrálii je však Brazílie jednou z nejpostiženějších zemí světa a pandemie covidu zde vůbec poprvé atakuje hranici 100 tisíc nakažených denně (alespoň tedy testy potvrzených). S nárůstem nakažených roste i nárůst zemřelých, kterých je v posledních dnech více než 3500 denně.

Z důvodu, že brazilští organizátoři nejsou schopni zajistit bezpečí pro účastníky turnaje, nakonec padlo rozhodnutí, že Rio Open se v probíhající sezoně konat nebude.

„Bylo stanoveno, že akce se budou pořádat ve chvíli, kdy bude možné vytvořit protokoly, které zajistí bezpečnost všech účastníků. Jelikož tato opatření není možné provést, nezbývalo nic jiného než oznámit, že 8. ročník Rio Open se v roce 2021 konat nebude,“ dodali pořadatelé.

V Brazílii se covidem doposud od začátku pandemie nakazilo téměř 13 milionů obyvatel. Nemoci podlehlo více než 325 tisíc lidí.