Kašlu na bekhend! Dvanáctiletý Američan šokuje těžko uvěřitelným stylem

- Jakub Slunečko

Dvanáctiletý tenista Teodor Davidov z amerického Denveru se stal malou internetovou hvězdou. Na Twitteru se objevilo video z jeho juniorského zápasu, ve kterém Davidov udivuje svým stylem hry. Bekhend v jeho tenisu totiž vůbec neexistuje, prostě si jen přehazuje raketu z levé ruky do pravé a naopak – jak zrovna potřebuje. A dělá to s obdivuhodným umem.

Davidov zkrátka používá dva forhendy. Jeden v levé ruce (kterou i servíruje), druhý v té pravé. Odpadá mu tak starost s pilováním bekhendu, jemu stačí prostě jen přehazovat raketu mezi rukama. Ostatně, podívejte se sami. 

Na videu je vidět servis mladého Američana a hned po returnu soupeře, kdy míček směřuje do jeho přirozeného bekhendu, Davidov mění ovládání rakety na pravačku a vrací s přehledem míček zpět přes síť. Záznam za dva dny vidělo přes 400 tisíc lidí. 

Zajímavostí je, že Davidov tento styl aplikuje na juniorských turnajích nejvyšší kategorie ve Spojených státech, což je unikátní úkaz. A s ohledem na to, že je v USA v nejlepší třicítce hráčů ve svém ročníku a v rámci šestimilionového Colorada je dokonce jedničkou svého ročníku, přináší mu tak netradiční styl kýžené ovoce.

Zajímavý styl úderů Teodora Davidova uchvátil i některé tenisové legendy. Například pětinásobný grandslamový šampion a bývalá deblová světová jednička Paul McNamee po zhlédnutí videa prohlásil: „Skvělé. Vždy jsem si říkal, že další krok v tenise by bylo mít dva královské Nadalovy forhendy. Jen si představte, jak čelíte tak silnému forhendu z obou stran.“

A naznačil, že by Davidov se svým trochu bizarním stylem tenisu mohl uspět i v dospělosti.

Ostatně nebyl by úplně prvním případem. Podobně hrávala i Ruska Jevgenija Kulikovská, která to na přelomu tisíciletí dotáhla dokonce na 91. místo světa a dostala se do 2. kola French Open a US Open. K tomu přidala osm singlových titulů na okruhu ITF a čtyři deblové tituly z okruhu WTA. 

Bývalý šestý deblista světa a vítěz French Open Luke Jensen, jemuž přezdívali „Dual Hand Luke“, byl zase schopný servírovat oběma rukama rychlostí přes 200 kilometrů v hodině.

Jak daleko to dotáhne mladý Američan?