Futures v Opavě: Michnev vyhrál potřinácté v řadě, Papík vyřadil posledního zahraničního tenistu

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Opavský turnaj kategorie futures se přehoupává do své druhé poloviny. Kompletní čtvrtfinálový program dvouhry i čtyřhry byl náplní pátečního programu na devátém turnaje této kategorie na českém území. Průběh čtvrtfinálových soubojů nakonec přinesl vypadnutí obou zbývajících slovenských hráčů v pavouku a semifinále tak v Opavě bude záležitostí pouze tuzemských tenistů.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Ve fantastické formě hrající Petr Michnev pokračuje nadále na vítězné vlně! Třetí nasazený opavského turnaje prošel hladce do semifinále, když si poradil ve dvou setech se Slovákem Patrikem Némou, porazil ho dvakrát 6:4 a nepovolil mu jediný brejkbol!

Přitom Michnev nezahrál na servisu nijak výjimečně, spíše naopak s úspěšností prvního podání jen 54%. Ale i to mu stačilo k tomu, aby Némovi nedal na returnu žádnou šanci, v klíčových okamžicích si totiž dokázal prvním podáním přeci jen pomoci. Sám naopak vybojoval osm brejkbolů, ze kterých dva využil.

Ryze české semifinále pak zajistil Tomáš Papík, jenž vyřadil kvalifikanta Lukáše Kleina ze Slovenska po výhře 6:3, 6:4 a tím pádem z hlavní soutěže ve dvouhře vypadl i poslední tenisté z jiné než pořadatelské země. Přitom i v utkání Papíka se dá hovořit o velké převaze, Klein se nedostal ani k jednomu brejkbolu.

Ve čtvrtfinále nezaváhal ani další z favoritů, rovněž ve skvělé formě hrající Marek Jaloviec, který v souboji se svým krajanem Matějem Vocelem měl ale o poznání více, než jeho postupivší kolegové. Jaloviec na kurtu pobyl téměř dvě hodiny, během kterých Vocel předváděl srdnatý odpor, ale v obou sadách se nakonec jen snažil smazat manko, které nabíral. Porážce 4:6, 5:7 ale nezabránil.

Postupovou čtyřku ve dvouhře doplnil i druhý nasazený Jan Mertl, který se v Opavě snaží zastavit svůj pád žebříčkem a prozatím se mu daří úspěšně turnajem prokousávat. Semifinále vybojoval v utkání s šestým nasazeným Vítem Kopřivou, kterého porazil hladce 6:3, 6:2.

Mertlovi, který letos premiérově postoupil do hlavní soutěže na turnaji ATP, se přestalo dařit v polovině srpna, neobhájil loňské body a propadl se až na 340. místo. V závěru sezony tak potřebuje uhrát pár vydařených turnajů, aby se příblížil zpátky ke třetí světové stovce a mohl bez větších problémů startovat od začátku nového ročníku na challengerech.

Sporný moment ukončil čtvrtfinálové utkání deblu mezi Markem Gengelem s Lukášem Vejvarou na jedné straně a Michalem Konečným s Matějem Vocelem na té druhé. Poslední jmenovaný za stavu 9:10 v supertiebreaku returnoval míč do zámezí, byl však přesvědčen o teči soupeře na síti. Na poslední výměnu zápasu, po které na kurtu vzplály emoce, se můžete podívat ve videu.

 

Čtvrtfinále dvouhry
PETR MICHNEV (3) - Patrik Néma (SVK) 6:4, 6:4
MAREK JALOVIEC (4) - MATĚJ VOCEL 6:4, 7:5
Lukáš Klein (SVK, Q) - TOMÁŠ PAPÍK (7) 3:6, 4:6
VÍT KOPŘIVA (6) - JAN MERTL (2) 3:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry
BOLARDT, POLÁČEK - Matuszewski, Panfil (POL) 6:3, 3:6, 5:10
Anagnastopol, Cornea (ROU) - Klein, Néma (SVK) 4:6, 4:6
PAPÍK, POLJAK - POLÁNKA, VRBENSKÝ 5:7, 6:1, 10:4
GENGEL, VEJVARA - KONEČNÝ, VOCEL 6:3, 1:6, 11:9

Opavský turnaj den po dni:

27.10.2016: Futures v Opavě: Konečný nečekaně vypadl! Michnev pokračuje na vítězné vlně

26.10.2016: Futures v Opavě: Mertl, Konečný i Michnev potvrdili role favoritů

25.10.2016: Futures v Opavě: Do hlavní soutěže se kvalifikovalo pět českých tenistů

24.10.2016: Futures v Opavě: Kanaďan Dančevič do Opavy nedorazil, postup si zajistilo hned osm Čechů